MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Welke fles past het beste bij jouw baby?

fles
Bron: Philips Avent

Je hebt besloten om je kleine flesvoeding te geven of je bent net van borstvoeding over gestapt op flesvoeding. Welke fles past het beste bij je baby? Het aanbod is groot. Er zijn brede en smalle flessen en bovendien zijn de spenen verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. In deze blog zet ik, als productspecialist bij Babypark, de verschillen tussen 6 bekende merken babyflessen op een rij. Zo kun jij ontdekken welke fles het beste bij jouw baby past. Alle flessen en spenen uit ons assortiment hebben goede eigenschappen. Er is geen fles die ‘het beste’ is. Welke fles bij jouw kindje past is afhankelijk van de behoefte van jouw kindje.

Handige tips

Voordat we de verschillen tussen 6 merken babyflessen gaan behandelen geef ik je eerst nog wat handige tips over het geven van flesvoeding. Het is belangrijk om te weten dat je kindje ongeveer 20 minuten nodig heeft om het flesje leeg te drinken. Doet je kindje er langzamer of sneller over, dan bestaat er een kans dat je de verkeerde speen gebruikt. Gebruik altijd een speen van hetzelfde merk als het flesje omdat anders de aansluiting of de werking van de fles of speen niet optimaal is. Wij raden je aan om de spenen iedere 6 tot 8 weken te vervangen in verband met scheurtjes en slijtage. Het is belangrijk om de flessen en spenen regelmatig te steriliseren. Bij een pasgeboren baby is het verstandig om dit iedere dag te doen en vanaf het moment dat je kindje een half jaar oud is, is het voldoende om de flessen en spenen iedere week te steriliseren.

Verschillende flessen en spenen

fles
– 1. Philips Avent | 2. Difrax | 3. Medela | 4. Dr. Brown’s | 5. Nuby | 6. NUK –

1. Philips Avent (uit Engeland)

De Philips Avent flessen zijn er in een Naturel en een Classic uitvoering.

Natural
De speen van de Avent Natural fles lijkt op de moederborst. De speen is zo ontworpen om ‘tepel-speen verwarring’ te voorkomen wanneer je borst- en flesvoeding combineert.  De Avent Natural flessen zijn in verschillende maten leverbaar (60, 125 en 260 ml). Er zijn verschillende soorten spenen verkrijgbaar waaronder spenen speciaal voor baby’s met een extra zuigbehoefte zodat de fles niet te snel wordt leeggedronken.

Classic+
De Avent Classic+ fles is een bekende fles met een ergonomische vorm en een brede hals. De fles is gemakkelijk en elkaar te zetten en schoon te maken. De speen van de Avent Classic+ fles is breed en lang. Deze standaard spenen kun je in iedere gewenste richting gebruiken.

2. Difrax (uit Nederland)

Difrax flessen zijn verkrijgbaar in 2 maten (natural en wide) en hebben een S-vorm waardoor de kans op darmkrampjes vermindert. Dankzij de S-vorm ligt je kindje tijdens het drinken in een natuurlijke houding, met het hoofdje iets omhoog. De fles heeft een los ventiel in de afschroefbare bodem zodat je de fles gemakkelijk schoon kan maken. Dat betekent wel dat je meer losse onderdelen (bodem, ventiel, fles, speen en ring) hebt als bij een andere fles. Het ventiel zorgt ervoor dat je baby minder lucht inslikt en dus minder last heeft van darmkrampjes, boertjes en spugen. Het ventiel zorgt er ook voor dat de fles niet vacuüm zuigt.

Natural S-fles (smal)
De smalle Natural S-babyfles heeft een smallere hals en speen en wordt gemakkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby’s.

Dental flessenspeen
Verslikt je baby zich snel, of heeft je baby een sterke zuigkracht? Dan is de Difrax Dental flessenspeen een aanrader. Het platte mondstuk en het gaatje aan de bovenkant voorkomen dat de huig van je baby geïrriteerd raakt. De voeding wordt beter in de mond verspreid voordat je baby deze doorslikt. De Difrax Dental flessenspeen past op de smalle Difrax S-fles Natural.

Wide S-fles (breed)
Wide S-flessen hebben een wat bredere speen, waardoor je kindje zijn mondje wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Veel moeders die naast borstvoeding ook flesvoeding geven, geven de voorkeur aan de brede Wide S-fles omdat de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij je kindje baby zeer klein is. Vanwege de brede vormgeving past de Wide S-fles uitsluitend in de Difrax flesverwarmer.

3. Medela Calma (uit Zwitserland)

De Medela Calma flessen zijn een goede keuze wanneer je borstvoeding geeft. De Calma speen is verkrijgbaar in één maat die je de hele borstvoedingsperiode kunt gebruiken. Met deze speen kan je kindje zuigen, slikken en ademen zoals hij aan de borst ook doet. Je baby moet bij het drinken uit een Medela Calma flesje een vacuüm creëren om de melk te laten stromen. Zodra je kindje pauzeert stopt de stroom direct, net zoals aan de borst. Vaak moeten baby’s wennen aan deze speen, maar als ze eenmaal in de gaten hebben hoe het werkt is de Medela Calma fles goed te gebruiken naast borstvoeding. Deze flesjes zijn met name geschikt voor afgekolfde moedermelk.

4. Dr. Brown’s (uit Amerika)

De Dr. Brown’s flessen zijn uitgevoerd met een gepatenteerd ventielsysteem dat bestaat uit een soort rietje dat ervoor zorgt dat de lucht niet in de melk maar achter de melk terecht komt. Zo krijgt je kindje minder lucht binnen en dat voorkomt darmkrampjes, spugen en boeren. Bovendien blijven de vitamines C, A en E optimaal behouden via dit systeem. Met het bijgeleverde ragertje is het ventielsysteem goed schoon te maken. Ook bij dit merk zijn er twee maten beschikbaar, namelijk Standaard en Wide (breed). De Standaard variant heeft een smallere hals en speen en wordt gemakkelijk geaccepteerd. De brede Wide fles heeft een wat bredere speen die de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij je baby zeer klein maakt. Speciaal voor prematuur kindjes is er een prematuurspeen verkrijgbaar. In de onderstaande video vind je nog meer uitleg over de Dr. Brown’s flessen.

5. Nuby (uit Engeland)

Nuby flessen zijn voorzien van een elastische SoftFlex speen die dezelfde vorm en beweeglijkheid heeft als mama’s borst. Dit verkleint de overgang van borst- naar flesvoeding. De speen is bovendien uitgerust met een drievoudig antikoliek systeem en zachte nopjes op het oppervlak die het gevoelige tandvlees van je kindje  masseren. Deze flessen voelen heel soepel aan omdat ze gemaakt zijn van siliconen. Hierdoor kun je zachtjes in de fles knijpen om je baby te helpen drinken. Er zijn 4 spenen verkrijgbaar voor de Nuby flessen zodat je het drinkgat kleiner kunt maken wanneer je kindje te snel drinkt zodat hij meer ‘moeite’ moet doen om melk uit de fles te krijgen.

6. NUK (uit Duitsland)

De NUK flessen zijn voorzien van een voorgevormde speen waarbij het drinkgat in het midden aan de bovenkant zit. De melk komt komt zo eerst tegen het gehemelte van je kindje aan. Hierdoor kan je kindje niet te snel drinken en kan de melk zich goed mengen met het speeksel. Dit bevordert de spijsvertering. Een NUK fles is gemakkelijk te reinigen vanwege de brede opening en heeft geen extra ventielringen (die eventueel kwijt kunnen raken…). De fles is gemaakt met Duitse degelijkheid en is voorzien van heel stevig schroefdraad dat niet door kan draaien. De NUK fles heeft een brede onderkant zodat hij stevig staat. Voor de NUK flessen zijn spenen verkrijgbaar in 3 maten:
  • Small: voor flesvoeding / water
  • Medium: voor flesvoeding
  • Large: voor verdikte melk / pap

Alle spenen zijn verkrijgbaar voor kinderen van 0-6 maanden. De Medium en Large spenen zijn alleen verkrijgbaar voor kinderen vanaf 6 maanden. In de onderstaande video vind je nog meer uitleg over de NUK flessen.

Hopelijk heb jij kunnen ontdekken welke fles het beste bij de behoefte van jouw baby past. Heb je nog een vraag over ons assortiment babyflessen en flessenspenen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *