MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Waarop letten als je veilig wilt inbakeren?

Inbakeren
Bron: Pacco

Inbakeren is veilig voor jouw baby als je goed materiaal kiest en de inbakerdoek of de inbakerzak op de juiste manier gebruikt. Daarnaast houdt veilig slapen niet op bij het kiezen voor een goed product. Ook het bed van jouw baby, het beddengoed en de manier van het bed opmaken zijn belangrijk als het om veiligheid gaat.

Sylvie, de ontwerpster van de Pacco inbakerdoek legt in deze blog 6 punten uit waar je op moet letten als je jouw baby veilig wilt inbakeren:

1. Voorkom dat jouw baby het te warm krijgt
2. Zorg dat jouw baby zijn armen of benen niet kan loswurmen
3. Voldoende ruimte voor een gezonde heupontwikkeling
4. Geen stof voor baby’s gezicht
5. Rugligging is de meest veilige slaaphouding voor een baby
6. Inbakeren veilig afbouwen

1. Voorkom dat jouw baby het te warm krijgt

Voor een baby gebruik je natuurlijk 100% katoen. Katoenen inbakerdoeken of -zakken die getest zijn, hebben prima TOG waarden (isolatiewaarden). Wordt er geen TOG waarde vermeld? Vraag ernaar bij de leverancier of fabrikant van het product. Was de inbakerdoek voor het eerste gebruik een aantal keren in de wasmachine. Katoen wordt luchtiger en neemt beter vocht op naarmate het meerdere keren is gewassen (vergelijkbaar met nieuwe thee- of handdoeken).

Laat jouw baby in een goed geventileerde omgeving slapen en baker hem niet in na een vaccinatie of bij koorts.

2. Zorg dat jouw baby zijn armen of benen niet kan loswurmen

Bij het inbakeren van een baby worden zijn armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Stof rondom de schouders moet voorkomen dat hij zijn armen uit de doek kan bevrijden. Door vrije armen of benen kan jouw baby gemakkelijker op zijn buik rollen. Dit is onveilig.

Soms geeft een inbakerslaapzak (slaapzak met baby’s armpjes erbij in) voldoende geborgenheid voor een baby om te kunnen slapen. Voor de veiligheid adviseert het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) om bij baby’s vanaf 3 maanden de armen vrij te laten. Dit, omdat vlotte baby’s al vanaf 3 maanden kunnen rollen. Als je jouw baby inbakert volgens de traditionele methode (met twee doeken) of met de Pacco inbakerdoek, dan mag je doorgaan met inbakeren totdat jouw baby 4 maanden oud is. Daarna kun je stap voor stap afbouwen om uiterlijk op de leeftijd van 6 maanden met inbakeren te stoppen.

Inbakeren lijkt misschien zielig. Als volwassene moet je er niet aan denken, maar vergeet niet, dat een baby aan het einde van de zwangerschap ook in een hele kleine ruimte verbleef. Bedenk ook, dat een jonge baby geen controle heeft over zijn lijf. Als onrustige baby’s moe worden, blijven hun armen bewegen. Ze komen niet tot ontspanning, kunnen niet in slaap vallen en gaan huilen van oververmoeidheid. Niet zo gek toch? Stel je eens voor dat je zelf doodop bent en je kunt jouw alsmaar bewegende armen niet stoppen… Door het stil leggen van zijn armen kan jouw baby de slaap wel vatten. Belangrijk: Inbakeren is geen directe manier om het huilen te stoppen, maar een hulpmiddel bij het in slaap vallen.

3. Voldoende ruimte voor een gezonde heupontwikkeling

Ongeveer 1 op de 50 kinderen wordt geboren met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht. Soms weet je van te voren dat jouw kind een verhoogd risico heeft (bijv. na stuitligging) en soms wordt het ontdekt door de verloskundige of de jeugdarts. Aanvullend onderzoek (echo of röntgen) geeft uitsluitsel. Dat betekent, dat baby’s benen niet strak ingepakt mogen worden. Ook niet een beetje. De benen moeten volledig ontspannen in ‘kikkerstand’ kunnen liggen.

4. Geen stof voor baby’s gezicht

Kies altijd de juiste maat inbakerdoek. Bij een te grote doek heb je kans dat er stof voor baby’s mond komt, waardoor jouw baby uitgeademde lucht opnieuw inademt. Of dat hij via zijn hoofd onvoldoende warmte kwijt kan. Zorg ervoor dat de doek of zak goed gesloten is onder baby’s voeten. Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel. In de meeste gevallen zal jouw baby met één maat toe kunnen. Daarna beslis je of je een afbouwdoek of een andere manier van afbouwen kiest.

inbakeren

5. Rugligging is de meest veilige slaaphouding voor een baby

Na de geboorte is rugligging de meest veilige slaaphouding voor jouw baby. Zodra hij zelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zijn eigen slaaphouding laten kiezen. Als jouw baby wakker is, leg je hem regelmatig op zijn buik om zijn nek- en rugspieren te oefenen. En in bed leg je jouw baby afwisselend met zijn hoofdje naar links en naar rechts om het risico op afplatting van zijn hoofdje te verkleinen. Dit geldt voor ingebakerde en niet-ingebakerde kinderen. Veel baby’s moeten wel wennen aan rugligging. Inbakeren helpt hierbij. Ook een kort en stevig opgemaakt bed helpt: voetjes dicht bij het voeteneinde, druk op de schouders en aanraking van stof tegen de kaaklijn geven jouw baby rust. Op deze manier geef je jouw baby de veiligste en fijnste combinatie: rugligging, stevigheid en geborgenheid.

6. Inbakeren veilig afbouwen

Het lijkt een logische gedachte om af te bouwen door jouw baby steeds losser in te bakeren. Dit is echter niet veilig. Zeker niet bij baby’s die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby’s steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouwfase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter. Als beide armpjes dan nog opgesloten zitten, kan hij zich niet goed oprichten als hij op zijn buik terecht komt.

Eén arm vrij te laten is een veilige manier van afbouwen. Een baby van 4 à 5 maanden heeft controle over zijn armen. Maaiende armen worden op die leeftijd meestal veroorzaakt door moeheid (vergelijk met jezelf als je ook ‘drukker’ wordt als je moe wordt). Jouw kind kan ook overprikkeld zijn, teveel indrukken hebben opgedaan om ontspannen in slaap te vallen. In de afbouwfase is het verstandig om extra op rust en regelmaat te letten. Blijf het stevig onderstoppen met een (speciaal) laken en stevige deken voortzetten en hou je vast aan de rituelen die jouw baby gewend was. Doe wat je altijd deed, vol vertrouwen, ook dat geeft jouw kind een veilig gevoel!

Wil je meer weten over het veilig inbakeren van je kindje? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Sylvie van Pacco inbakerdoeken beantwoordt graag al je vragen!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *