MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Waarom achterwaarts vervoeren veiliger is

Achterwaarts vervoeren
Bron: BeSafe

Tegenwoordig hoor je de term ‘achterwaarts’ vervoeren bijna altijd vallen als het gesprek over autostoeltjes gaat. Maar waarom zou je je kindje langer achterwaarts blijven vervoeren in de auto? Wij leggen het aan je uit!

Waarom achterwaarts vervoeren?

Onderzoek heeft bewezen dat achterwaarts vervoer veiliger is, omdat de klap van een frontale en zijwaartse botsing in deze houding opgevangen wordt door de hele rug van je kindje. Als je je kindje voorwaarts vervoert wordt de klap opgevangen door de nek. Het hoofd van een kindje is in verhouding erg groot. Daarom is het voor je kindje tot 15 maanden erg zwaar om zo’n klap op te vangen met de nek. Als je je kindje achterwaarts vervoert wordt de klap verdeeld over de hele rug van je kindje en is de kans op letsel minder groot.

Achterwaarts vervoeren
Bron: Maxi-Cosi

Welke autostoeltjes zijn geschikt om achterwaarts te vervoeren?

Er zijn inmiddels al diverse autostoeltjes op de markt gebracht die voldoen aan de strenge i-Size veiligheidsnorm en het dus mogelijk maken om je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Voorbeelden hiervan zijn de Maxi-Cosi 2wayPearl, de Cybex Sirona en de Nuna Rebl™.

Is het niet zielig voor je kindje op hem achterwaarts te vervoeren?

Jonge kinderen hebben over het algemeen geen last van wagenziekte en vinden het dus niet vervelend om achterwaarts vervoerd te worden. Je kindje kan minder goed naar buiten kijken als je hem achterwaarts vervoerd maar je kindje weet niet hoe het is om voorwaarts vervoerd te worden dus zal daar gene last van hebben. Als je je kindje achterwaarts vervoert heeft je kindje minder beenruimte dan wanneer je hem voorwaarts zou vervoeren. De autostoeltjes zijn zo vormgegeven dat je kindje toch voldoende beenruimte heeft.

Is het verplicht?

Nee, je kindje achterwaarts vervoeren tot minimaal 15 maanden is (nog) niet verplicht. In de nieuwe i-Size regelgeving voor autostoeltjes is dit al wel als eis gesteld. In de toekomst zal de i-Size norm officieel worden aangenomen als veiligheidsnorm voor autostoeltjes. Vanaf dan zal het achterwaarts vervoeren van je kindje tot minimaal 15 maanden verplicht zijn. Het is nog niet bekend wanneer dat precies is.

Heb je nog vragen over het achterwaarts vervoeren? Laat het ons weten in een reactie. Eén van onze gespecialiseerde medewerkers zal zo snel mogelijk reageren.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *