MENU

Reacties (1) Lifestyle & Tips

Verschil tussen een 1e en 2e zwangerschap

Verschil eerste en tweede zwangerschap

Een zwangerschap is voor elke vrouw verschillend. De één kan zich herboren voelen en een ander is er 9 maanden ziek van. En ook bij één en dezelfde vrouw kunnen twee volledig verschillende zwangerschappen voorkomen. Vandaag deelt Mama van Dijk de verschillen en overeenkomsten die zij tussen haar eerste en tweede zwangerschap ervaart. Lees je mee?

Eerste zwangerschap

Allereerst vond ik emotioneel gezien de eerste zwangerschap zwaarder. Alles was immers nieuw. Wat je kunt verwachten is hetgeen je hoort en ontdekt in verhalen, gesprekken en vaak goedbedoelde adviezen uit de omgeving. Maar niemand zal je echt kunnen uitleggen hoe een zwangerschap -en de eerste tijd erna voelt- of wat het met je zal doen. Ik omschrijf het graag als een gevoel voor de eerste keer te zijn ingestapt in een spannende achtbaan, niet wetende hoe het exact voelen zal. Bij de eerste zwangerschap had ik veel tijd om mezelf in te lezen en genoot hier erg van. Magazines en fora werden doorgespit voor bruikbare en leuke informatie en tijdens mijn verlof heb ik series en films verslonden. Naast enkele gebruikelijke klachten kreeg ik destijds begeleiding van de fysiotherapie voor mijn rug en bleek ik net als vele vrouwen met mij streptokok drager te zijn waardoor ik in het ziekenhuis zou gaan bevallen. Alhoewel ik in de kraamweek heb geroepen dat ik nooit meer zou bevallen stapte ik de gevoelsmatige achtbaan niet veel later uit met een enorme adrenaline boost, een gevoel van trots, terugkijkend op die heel bijzondere “eerste rit”.

zwangerschap

Tweede zwangerschap

Nu ik 1,5 jaar later in mijn tweede zwangerschap zit is er zoveel anders. De eerste drie maanden vlogen voorbij. Zonder klachten of problemen. Als ervaren -en drukke mama van een dreumes- voel je wellicht ook niet alles zoals bij een eerste. Stilletjes vroeg ik me soms af of we wel écht in verwachting waren. Pas vanaf 16 weken, op het moment dat de eerste kwaaltjes zich aandienden, besefte ik dat er in mijn lijf opnieuw een groot wonder voltrok. Wegens mijn rondhuppelde dochtertje van anderhalf heb ik vergeleken met de eerste zwangerschap geen tijd maar ook geen behoefte om uren te spitten in magazines of fora af te struinen naar antwoorden op de bijzonderste vragen die de gedachtegang van een zwangere vrouw opeens kunnen passeren. Ik voel me meer ontspannen, soms dwars door de drukte heen. Juist omdat ik alles nog zo goed herken. Een bijkomend voordeel bij een tweede is dat je vaak sowieso de helft van de babyuitzet gebruiken kunt als je dat zou willen. Vanaf 16 weken ben ik al wat minder gaan werken door veel migraine, iets dat ik bij mijn eerste zwagerschap niet zo heftig had. Op dit moment blijkt in deze zwangerschap de streptokok niet actief en wordt er gekeken welk beleid we gaan toepassen. Stiekem hoop ik dit keer thuis te kunnen bevallen, met kaarslicht, rustgevende muziek en een warm bad. Of zou dat simpelweg teveel geromantiseerd zijn?

Hoe heb jij de verschillen of de overeenkomsten tussen je eerste en eventuele tweede zwangerschap ervaren? Leuk als je reageert!

-x- Mama van Dijk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

1 Reactie op Verschil tussen een 1e en 2e zwangerschap

  1. Twist schreef:

    Hier in de eerste zwangerschap alleen laat gehad van bekken klachten, dit was te verwachten aangezien ik voor mijn zwangerschap al onder behandeling liep, echter kwam ik er aardig doorheen doordat je veel rust kon pakken, nu is mijn 2e zwangerschap bijna afgelopen (oudste inmiddels 20 maanden) en dit verliep in het 2e trimester heel zwaar, ’n bekkenklachten waren heftiger dan ooit, dankzij de chiropractor werd het steeds beter maar kreeg ik er af en toe rug klachten bij, nu de laatste loodjes zijn best zwaar, veel met m’n dochtertje alleen die heel veel aan het leren is en dus nu wat meer aandacht wilt dan normaal was, en ik slaap steeds wat slechter waardoor de vermoeidheid overdag toeslaat en ik gelukkig dan nog wel kan slapen tegelijk met m’n dochter. We kunnen in ieder geval niet wachten tot onze man deze wereld komt bekijken ! Zijn we van de klachten af en kan ik weer wat meer doen (na de kraamweek), en dat je er minder mee bezig bent is denk ik bij iedereen zo, ook die zeggen van niet, je kunt er gewoonweg minder aandacht aan besteden door de kleine die er al loopt
    Heel veel succes nog deze zwangerschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *