MENU

Reacties (0) Babynamen

Vernoemen: zó ging dat vroeger

vernoemen
Bron: Tiamo

Vroeger was het heel normaal dat generatie op generatie dezelfde naam droeg. Een pasgeboren baby werd vrijwel altijd vernoemd. We hebben eens even opgezocht in welke volgorde kinderen vernoemd werden en welke uitzonderingen er op dit rijtje gemaakt werden. Lees je mee?

De volgorde van vernoemen

De ‘regels’ van het vernoemen zijn vaak ontstaan uit gewoonte en kunnen per regio verschillen. Over het algemeen geldt de volgende volgorde bij vernoemen:

  • De eerste zoon wordt vernoemd naar de opa van vaders kant
  • De tweede zoon wordt vernoemd naar de opa van moeders kant
  • De eerste dochter wordt vernoemd naar de oma van moeders kant
  • De tweede dochter wordt vernoemd naar de oma van vaders kant

Vroeger gebeurde het dat wanneer men meer kinderen kreeg dat er gerust opnieuw begonnen werd aan het rijtje zoals hierboven weergegeven. Daardoor kon het voorkomen dat er meerdere kinderen in één gezin met dezelfde naam rondliepen. Dat kon ook gebeuren wanneer twee oma’s of twee opa’s dezelfde naam hadden. Vernoemde je maar één zoon of dochter, dan was in sommige streken één van de opa’s of oma’s beledigd. Het hebben van dezelfde naam hoeft in het leven van alle dag geen probleem te zijn. Wanneer beide zonen bijvoorbeeld Johannes heetten, kunnen de roepnamen van de jongens Jan en Johan zijn.

De opa’s en oma’s zijn vernoemd. En dan?

Bij een derde zoon waren beide opa’s vernoemd en kon er dus iemand anders vernoemd worden. Vaak was dan de oudste broer van vaders kant aan de beurt en daarna de oudste broer van moeders kant. Ook gebeurde het regelmatig dat de jongste kinderen naar de ouders zelf werden vernoemd.

De uitzonderingen

Soms werd er ook wel gekozen voor het vernoemen van een vermogende vrijgezelle broer of zus omdat degene die vernoemd was vaak een streepje voor kreeg in het testament. Men kon oprecht teleurgesteld zijn wanneer er geen bijzondere erfenis was achterlaten voor een vernoemd neefje of nichtje. Een andere reden om af te wijken van het standaard rijtje van vernoemingen is de regel ‘dood gaat voor levend’. Een overleden vader, moeder, broer of zus werd als eerste vernoemd. Ook was het heel normaal dat het eerstvolgende kind van het zelfde geslacht na een doodgeboren kindje dezelfde naam kreeg als zijn of haar overleden broer of zus.

Je kindje vernoemen? Lees deze tips!

Is vernoemen ouderwets?

Vernoemen naar opa en oma lijkt misschien ouderwets, maar dat is het zeker niet. Je kindje vernoemen wordt nog steeds vaak gedaan. Het grote verschil tussen vernoemen vroeger en nu is de manier waarop kinderen vernoemd worden. Waar vroeger generaties achter elkaar dezelfde roepnaam kregen kom je dat tegenwoordig nauwelijks meer tegen. Vernoemingen worden nu veel vaker in de tweede of derde naam van het kindje gedaan en de roepnaam van het kindje is lang niet altijd een afgeleide uit één van de doopnamen. Bovendien zijn ouders erg creatief in het verzinnen van een eigen unieke babynaam voor hun kindje.

Kom jij ook uit een familie waarin vernoemen veel voorkomt en wil je deze traditie voortzetten?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *