MENU

Reacties (0) Test & Onderzoek

Veel Nederlandse baby’s slapen veilig

veilig slapen
Bron: VeiligheidNL

Goed nieuws! Veel Nederlandse baby’s slapen veilig, zo blijkt uit een peiling van VeiligheidNL onder 605 ouders met een baby. Halverwege de jaren ’80 werden er jaarlijks zo’n 190 baby’s getroffen door wiegendood, tegenwoordig zijn dat nog maar 20 kinderen per jaar. We weten steeds beter wat we kunnen doen om een baby veilig te laten slapen. Maar het kan natuurlijk altijd nóg veiliger. In deze blog lees je alle onderzoeksresultaten en handige adviezen.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek van VeiligheidNL zijn verschillende feitjes over het slaapgedrag van Nederlandse baby’s naar voren gekomen.

Waar slapen baby’s?
Maar liefst 69% van alle baby’s slapen in een ledikant. 12% slaapt in een wiegje, bijna 10% bij de ouders in bed en 7% in een aanschuifbedje. 1% slaapt in de kinderwagen. In het eerste half jaar slaapt 54% van de baby’s op de ouderslaapkamer.

Welke slaaphouding?
74% van de baby’s worden door hun ouders op de rug gelegd om te slapen. 9% van de kindjes slaapt op de buik, 7% op de zij en 10% van de ouders wisselt de slaaphouding van hun kindje af.

Welk beddengoed?
De meeste baby’s slapen in een slaapzakje, bijna 80%. 51% heeft daarnaast ook nog een laken met dekentje. En 17% slaapt alleen onder een deken met lakentje en 5% van de Nederlandse baby’s slaapt onder een dekbed. Daarnaast slapen 54% van de baby’s op een matras of matrashoes met een ventilerende toplaag. Bijna 16% van de ouders legt een zeiltje in het bed om het matras te beschermen. 3% van de bedjes is voorzien van een hoofdbeschermer, 5% van de baby’s slaapt met een kussen en 17% heeft een grote knuffel in de wieg liggen. Om kinderen bijvoorbeeld in zijligging te laten slapen gebruikt 7% een stabilisatiekussen.

Adviezen

Alleen aan de bovengenoemde onderzoeksresultaten heb je niet zoveel wanneer je niet weet wat de veiligste oplossing is voor je kindje. Daarom geeft VeiligheidNL na aanleiding van dit onderzoek enkele handige adviezen waardoor nog meer baby’s veilig kunnen slapen.

  • Het is niet aan te raden om samen met je baby te slapen. Er bestaat altijd een kans dat je kindje tussen de matrassen bekneld kan raken, onder het beddengoed terecht kan komen of dat je op je baby rol (bijvoorbeeld wanneer je moe bent).
  • Het is het veiligst om je kindje op zijn rug te laten slapen. 74% doe dit gelukkig al. Kan je kindje zelfstandig van rug naar buik en andersom rollen? Dan is het geen probleem als hij zelf zijn slaaphouding kiest.
  • Als je kindje in een slaapzak slaapt is een deken in de meeste gevallen overbodig.
  • Het is af te raden om een zeiltje om het matras te beschermen te gebruiken. Als je kindje daar met zijn gezichtje op komt te liggen kan hij niet vrij ademen. Hetzelfde geldt overigens voor kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels.

Video

Bekijk de onderstaande video Voor meer handige adviezen over veilig slapen.

Bron: VeiligheidNL

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *