MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Tips voor het eerste fruithapje

Bron: Philips Avent

Baby’s groeien hard en voordat je het weet is het allerkleinste er alweer vanaf. Aan het begin kreeg je kindje natuurlijk alleen maar melk, maar nu is de tijd aangebroken dat je kindje beetje bij beetje wat meer soorten voeding mag eten. Maar welke voeding is dan geschikt en hoe kun je dit het beste aanpakken? In deze blog lees je meer over de eerste vaste voeding en hoe je dit het beste kunt klaarmaken.

Het eerst fruithapje

Wanneer je kindje zo rond de vier tot zes maanden oud is wordt het tijd voor zijn/haar eerste fruithapje. De reden voor deze leeftijd is omdat je kindje wordt geboren met darmpjes zonder een beschermlaag. Deze beschermlaag bouwt zich vanaf de geboorte langzaam op en bij de meeste kindjes is zo rond de vier tot zes maanden een beschermlaag opgebouwd die vast voedsel goed aankan. Als je eerder begint met vast voedsel heb je kans dat het beschermlaagje in de darmen beschadigd en dan duurt het langer voordat je kindje kan wennen aan vast voedsel.

Oefenhapjes

Wanneer je van mening bent dat met vier maanden een fruithapje geven nog best vroeg is, probeer hem/haar dan wel alvast te leren van een lepel te eten. Je geeft gewoon je borstvoeding of flesvoeding maar daarnaast ga je met je kindje oefenen om te eten van een lepel en vaste voeding binnen te krijgen. Het beste kun je de eerste paar keer het fruithapje al ’s morgens geven. Wanneer je kindje er namelijk last van krijgt kom je daar niet pas ’s nachts achter. Je kunt het geven van een fruithapje rustig opbouwen. Je kindje hoeft niet gelijk een heel schaaltje leeg te eten, een paar hapjes is ook goed. Het is handig om een lepeltje te nemen dat vrij plat is omdat je kindje dan makkelijker kan wennen aan het eten van een lepel. Je kunt ook de Rapley-methode volgen. Met deze methode leert je kindje wat grotere stukken fruit of groenten te eten. Zo kun je hem/haar bijvoorbeeld een schoongemaakt wortel geven. Door deze methode te gebruiken leert je kindje goed de verschillende smaken en texturen van eten kennen. Bij verschillende soorten groenten en fruit kun je dan bijvoorbeeld denken aan wortel, bloemkool, banaan of appel.

Welke fruitsoorten zijn geschikt?

Je kindje is met 4 maanden nog klein en heeft dus nog weinig smaken geproefd. Begin daarom met fruit dat zacht van smaak is. De fruitsoorten appel, peer, abrikoos, meloen, mango, perzik en banaan zijn aan het begin zeer geschikt. Er is ook fruit wat je aan het begin beter niet kunt geven, zoals kiwi’s. Dit komt omdat kiwi’s allergeen zijn, wat inhoudt dat het kan zorgen voor allergische reacties. Het is ook belangrijk om suikers zo veel mogelijk te vermijden. Dit is naast slecht voor de tandjes ook niet goed omdat je kindje dan went aan de zoete smaak van suikers.
Fruithapje

Welke middelen kun je gebruiken voor het maken van een fruithapje?

Het is belangrijk om het fruit heel fijn te maken, zeker voor de allerkleinsten onder ons. Daarvoor is een staafmixer of blender erg handig. Er zijn echter ook speciale Babycook keukenmachines. Deze hebben verschillende functies. De Babycook kan namelijk stomen, pureren, ontdooien en verwarmen. Een voordeel is dat de vitamines en mineralen op een natuurlijke manier behouden blijven. Daarnaast is er bij Babypark ook een Babycook Groente en Fruitsnijder te verkrijgen. Deze snijplank heeft een aparte functie waarin al een voorgevormd snijplaatje te vinden is die het fruit in hele kleine stukjes kan snijden. Vervolgens kun je de opening in de snijplank op de babycook zetten en de fijngesneden stukjes zo in de babycook gooien. Ben je overtuigd van de Babycook en de Babycook Groenten en Fruitsnijder, bestel hem dan snel online of kom kijken in één van onze megastores.

Met hoeveel maanden kreeg je kindje zijn/haar eerste fruithapje?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *