MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Tips bij de aanschaf van een autostoeltje

autostoeltje

In een eerdere blog gaven we je een overzicht van alle punten waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen. Ook bij de aanschaf van een autostoeltje is het aanbod enorm groot en kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Natuurlijk wil je voorkomen dat je een slecht passend autostoeltje aanschaft die ook nog eens moeilijk te bevestigen blijkt. Daarom: tips bij de aanschaf van een autostoeltje!

De juiste groep

Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen om ervoor te zorgen dat alle kinderen in een passende autostoel vervoerd worden. De juiste groep voor je kindje bepaal je op basis van de lengte en/of het gewicht van je kindje. De groepen zijn als volgt ingedeeld:

  • Groep 0 (0-13 kg) vanaf 0 tot circa 9 maanden
  • Groep 0-1 (0-18 kg) vanaf 0 tot circa 4 jaar
  • Groep 1 (9-18 kg) vanaf circa 9 maanden tot 4 jaar
  • Groep 1-2 (9-25 kg) vanaf circa 9 maanden tot 6 jaar
  • Groep 1/2/3 (9-36 kg) vanaf circa 9 maanden tot 12 jaar
  • Groep 2/3 (15-36 kg) vanaf circa 4 jaar tot 12 jaar

Achterwaarts vervoeren

Uit onderzoek is gebleken dat het veiliger is om je kindje achterwaarts te vervoeren. De klap van een aanrijding wordt dan opgevangen door de rug en niet door de kwetsbare nek van je kindje. Voor je kind is het iets minder comfortabel om achteruit vervoerd te worden, met name omdat ze minder goed naar buiten kunnen kijken. Maar bedenk altijd: de veiligheid van je kindje staat voorop!

Isofix

Sommige autostoelen zijn uitgerust met Isofix connectors. Deze haken bevestig je eenvoudig aan de carrosserie van je auto. Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe auto’s uitgevoerd met het Isofix systeem, maar controleer het nog even voordat je een autostoel met Isofix aanschaft. Sommige autostoeltjes worden standaard bevestigd met de 3-punts autogordel, maar kunnen door middel van een los verkrijgbare Isofix-base ook met Isofix worden bevestigd. Dit vergroot de veiligheid en het gebruiksgemak van het autostoeltje, aangezien hij met één klik rotsvast geïnstalleerd staat.

Europese veiligheidsnorm

Alle autostoelen die in Nederland verkocht worden moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE R44/04. Check altijd of dit label op het autostoeltje te vinden is. Naast deze norm wordt ook de zeer strengen i-Size wetgeving gehanteerd. Autostoelen die hieraan voldoen zijn zeer veilig en beschikken altijd over Isofix connectors. Daarnaast stelt de i-Size norm het verplicht dat een kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd wordt. Wanneer deze wetgeving vervangen wordt voor de huidige standaard ECE R44/04 is nog onbekend.

Wasbare bekleding

In een autostoeltje wordt vaak nogal wat afgeknoeid. Een koekje eten onderweg gaat vaak niet vlekkeloos en spugen is onderweg niet zeldzaam. Daarom is het goed om te checken of de bekleding van de autostoel geschikt is voor de wasmachine, of in ieder geval goed afneembaar met een natte doek. Een losse (zomer)hoes is ook een goede optie.

Tweedehands autostoel

De aanschaf van een autostoel is een behoorlijke uitgave. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om een tweedehands autostoeltje te kopen. Dit wordt met klem afgeraden omdat je nooit zeker weet of het autostoeltje bij een ongeval betrokken is geweest. Is een autostoeltje bij een ongeval betrokken geweest? Dan is het beter de autostoel direct te vervangen. Ook al zie je aan de buitenkant geen schade, van binnen kan de autostoel dusdanig beschadigd zijn dat hij je kindje niet meer optimaal beschermd. Een betere optie voor een tweedehands autostoel is een nieuwe autostoel in een budget uitvoering. Je hebt al een nieuw en goedgekeurd autostoeltje vanaf €34,95.

Heb je nog vragen over de aanschaf van een autostoeltje? Laat dan een reactie achter en onze gespecialiseerde verkopers zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *