MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Tips bij de aankoop van een baby autostoeltje

maxi-cosi
Bron: Maxi-Cosi

In Nederland is het verplicht om gebruik te maken van een baby autostoeltje wanneer je je baby in de auto vervoerd. En dat kan al heel snel na de geboorte zijn: namelijk het ritje van het ziekenhuis naar huis. Het is dus van belang om al voor de geboorte van je kindje de keuze voor een groep 0+ of groep 0/1 autostoeltje te maken. Daar helpen wij graag bij!

Waar de naam ‘Maxi-Cosi’ vandaan komt

In de volksmond wordt een autostoeltje voor een baby vaak een ‘Maxi-Cosi’ genoemd. Maxi-Cosi is een merknaam maar is door jarenlange ervaring ingeburgerd als algemene term voor een baby-autostoeltje. Zo is de Maxi-Cosi CabrioFix een populaire en veilige autostoel, maar er zijn ook veilige autostoelen van andere merken verkrijgbaar. Staar je tijdens je keuze niet blind op een bekend merk, maar kijk vooral naar veiligheid en het design van het autostoeltje voor je baby.

Groep 0+ of groep 0/1

Autostoeltjes worden ingedeeld in groepen die zijn gemaakt op basis van het gewicht en de lengte van het kind. In groep 0+ vind je autostoeltjes waar je je kindje vanaf de geboorte tot 13 kg. veilig in kunt vervoeren. Meestal gebruik je zo’n autostoeltje tot 9 á 12 maanden, afhankelijk van de lengte van je kindje. Autostoeltjes uit groep 0/1 zijn geschikt voor kinderen vanaf de geboorte of vanaf 6 maanden (als ze zelfstandig kunnen zitten) tot ongeveer 4 jaar.

Veiligheid

Veiligheid is één van de belangrijkste aspecten bij het uitzoeken van een autostoeltje voor jullie kindje. Want natuurlijk wil je veilig met je kindje kunnen reizen! Eén van de redenen van het grote (prijs)verschil tussen baby autostoeltjes is het verschil in veiligheid. Is er goede bescherming aanwezig voor een zijwaartse aanrijding? Is er een stevige zitverkleiner zodat je kindje ook in de eerste maanden stabiel zit? Is er goede ondersteuning voor het hoofdje aanwezig wanneer je kindje in slaap valt? Neem deze punten mee als je op zoek gaat naar een groep 0 autostoel en controleer altijd of het autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Overigens is de Cybex Aton Q onlangs gekozen tot ‘Beste uit de test’ van de Consumentenbond. De veiligste plaats voor een autostoeltje is op de achterbank. Wil je het autostoeltje toch op de passagiersstoel gebruiken? Schakel dan altijd de airbag uit.

Isofix

Voor veel baby autostoeltjes is een Isofix base verkrijgbaar. Deze base is een onderstel voor het autostoeltje dat je gemakkelijk permanent op de achterbank bevestigd. Zo heb je voor het installeren van de autostoel geen gordels meer nodig, maar hoef je het autostoeltje alleen maar op de bijbehorende base vast te klikken. Een voorbeeld van een Isofix autostoeltje is de Maxi-Cosi Pebble. Groot voordeel is dat je de bijpassende base, de zogenaamde Maxi-Cosi FamilyFix, ook kunt gebruiken voor het opvolgende autostoeltje: de Maxi-Cosi Pearl. Gemiddeld scoren Isofix autostoeltjes beter op veiligheid dan autostoeltjes zonder Isofix bevestiging. Dat komt omdat Isofix autostoeltjes rotsvast worden bevestigd aan de carrosserie van de auto.

Comfortabel reizen

Als je op stap gaat met je kindje maak je in veel gevallen gebruik van zowel een autostoeltje als een kinderwagen. Het is verstandig om een autostoeltje te kopen dat compatibel is met de kinderwagen. In dat geval kun je het autostoeltje met behulp van adapters op het frame van de kinderwagen klikken en kun je de reiswieg thuis laten. Zo is de Nuna Pipa™ bijvoorbeeld uitstekend te combineren met de kinderwagen van Nuna.

Hoe lang mag je baby in een autostoeltje?

Het wordt aangeraden om je kindje niet langer dan 2 uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten omdat de bewegingsvrijheid beperkt is waardoor de ontwikkeling van je kindje in het geding kan komen. De Römer BABY-SAFE SLEEPER heeft een uniek systeem waardoor je je kindje liggend kunt vervoeren in de auto. In deze positie mag je kindje langer dan 2 uur liggen, ideaal wanneer je vaak lange autoritten maakt met je kindje.

Autostoeltjes voor in het vliegtuig

Ben je van plan om met je kindje in zijn eerste levensjaar te gaan vliegen en wil je gebruik maken van een autostoeltje? Check dan of het autostoeltje hiervoor geschikt is en controleer altijd even de regels van de vliegmaatschappij. De autostoeltjes die in Nederland verkocht worden voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Houd er rekening mee dat in bijvoorbeeld Amerika of Australië andere veiligheidseisen gelden voor autostoeltjes.

Tweedehands: geen goed idee!

Om de veiligheid van je kindje te waarborgen is het not done om voor een tweedehands autostoeltje te gaan. Je weet tenslotte niet hoe de vorige eigenaar met het autostoeltje om is gegaan en of het autostoeltje betrokken is geweest bij een ongeluk. Is je budget beperkt? Er zijn veilige, betrouwbare en nieuwe autostoeltjes verkrijgbaar vanaf €39,-.

Is er nog meer wat je graag wil weten over een baby autostoeltje? Laat het ons weten in een reactie, wij beantwoorden graag je vraag!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *