MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Mmm… Beschuit met muisjes!

beschuit met muisjes
Bron: Little Tulip

Beschuit met muisjes is een traditionele traktatie bij een kraambezoek. Roze en witte muisjes bij de geboorte van een meisje, en blauwe en witte muisjes op een beschuit als traktatie bij de geboorte van een jongen. Maar wat zijn muisjes eigenlijk en hoeveel pakken muisjes heb je nodig voor deze traktatie? In deze blog lees je alles over de traditie van beschuit met muisjes!

Wat zijn muisjes eigenlijk?

Verreweg de meeste geboortemuisjes worden geproduceerd door het Nederlandse bedrijf De Ruijter. Zij maken muisjes van anijszaadjes met daaromheen verschillende laagjes suiker. Er worden ongeveer evenveel blauwe als roze muisjes verkocht in de Nederlandse supermarkten. Is het je wel eens opgevallen dat op de verpakking van de roze muisjes staat ‘rose’ in plaats van ‘roze’? Dat verwijst naar de tijd dat de muisjes voor het eerst geproduceerd werden en roze nog als ‘rose’ geschreven werd. Blauwe muisjes zijn pas vanaf 1993 verkrijgbaar. Daarvoor werden witte muisjes gebruikt bij de geboorte van een jongen, en roze bij de geboorte van een meisje.

Typisch Nederlands

Wist je dat beschuit met muisjes een typisch Nederlandse traditie is? Zelfs in onze buurlanden wordt deze traktatie niet gegeten in de kraamweek. In België en op sommige plekken in Noord-Brabant wordt de visite getrakteerd op suikerbonen. Een suikerboon is een amandelnoot met een laagje suikerglazuur eroverheen. In Nederland wordt de traditie van beschuit met muisjes eten minder populair, maar de muisjes blijven geliefd als traktatie bij een kraambezoek. Er worden verschillende creaties met muisjes gemaakt zoals een soesje of popcake versierd met muisjes.

Oranje muisjes

Bij bijzondere gelegenheden zijn er ook oranje muisjes verkrijgbaar. Dit was bijvoorbeeld toen de dochters van Willem-Alexander en Máxima geboren werden en in de week dat Willem –Alexander koning van Nederland werd. De eerste oranje muisjes werden in 1938 aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard ter ere van de geboorte van prinses Beatrix.

Praktische tips: zó smeer je beschuit met muisjes!

Naarmate de uitgerekende datum in zicht komt is het handig om alvast boodschappen voor de kraamweek te gaan doen. Maar hoeveel beschuiten, muisjes en boter heb je eigenlijk nodig om alle visite van een traktatie te voorzien? Het aantal beschuiten is eenvoudig: dat zijn er evenveel als het aantal gasten dat je verwacht. In een rol zitten over het algemeen 13 beschuitjes. Meestal is er hiervan wel één stuk of je laat er eentje vallen tijdens het smeren, dus reken voor de zekerheid wat extra beschuitjes. Met één pakje muisjes kun je ongeveer 25 beschuitjes van muisjes voorzien. Met één pakje boter kun je ongeveer 130 beschuitjes besmeren. Het handigst is om de muisjes in een bak te doen en de met boter besmeerde beschuitjes hierin te dippen. Dit voorkomt veel losse muisjes op het schoteltje.

Heb jij nog een praktische tip voor het smeren van beschuit met muisjes?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *