MENU

Reacties (3) Producten

Let op: nieuwe regels voor zitverhogers!

zitverhoger
Bron: Maxi-Cosi

Eind 2016 worden de regels omtrent het gebruik van zitverhogers zonder rugleuning aangescherpt. Wat er precies gaat veranderen en waarom deze wijzigingen worden doorgevoerd lees je in dit artikel. Voordat we vertellen wat er precies gaat veranderen zetten we nog even alle voor- en nadelen van zitverhogers op een rijtje.

De voor- en nadelen van zitverhogers

Er zijn voor zitverhogers verschillende voor- en nadelen te benoemen. Een voordeel van een zitverhoger is dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn vanwege het lichte gewicht. Ideaal wanneer je twee auto’s hebt of je kindje regelmatig bij iemand anders in de auto zit. Ook nemen zitverhogers weinig ruimte op de achterbank in. Dat is prettig wanneer er meerdere autostoelen op de achterbank staan. Ook zijn zitverhogers goedkoper in de aanschaf dan autostoelen met een rugleuning.

Ook zijn er nadelen van zitverhogers te benoemen. Zo biedt een zitverhoger zonder rugleuning geen bescherming aan je kindje bij een zijwaartse aanrijding, terwijl een zitverhoger met rugleuning dat wel doet. Bij zitverhogers met een rugleuning wordt de gordel begeleidt zodat je kindje veiliger in de auto zit. Zowel bij zijwaartse als bij frontale botsingen zit je kindje dus veiliger in een zitverhoger met rugleuning. Voor de duidelijkheid zetten we alle voor- en nadelen nog even onder elkaar:

Voordelen van een zitverhoger

 • Gemakkelijk te verplaatsen
 • Neemt weinig ruimte op de achterbank in
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen van een zitverhoger

 • Geen bescherming bij een zijwaartse botsting
 • Geen gordelgeleiders dus meer risico bij frontale botsing

Wat gaat er veranderen?

Zitverhogers mogen vanaf eind 2016 pas gebruikt gaan worden wanneer je kindje 22 kg weegt en minimaal 125 cm lang is. Volgens de huidige regels mag een kindje vanaf 15 kg al in de auto vervoerd worden op een zitverhoger. In de praktijk betekent dat, dat kinderen al vanaf 2,5-3 jaar op een zitverhoger zonder rugleuning in de auto mogen zitten. De nieuwe regels bepalen dat je kindje circa 5-6 jaar moet zijn wanneer je hem op een zitverhoger wilt gaan vervoeren. Wanneer je onverwachts vriendjes of neefjes en nichtjes moet vervoeren kan het handig zijn om standaard 1 of 2 zitverhogers in de auto te hebben liggen.

Waarom deze aangescherpte regels?

De reden waarom de regels voor het gebruik van zitverhogers strenger worden heeft alles te maken met veiligheid. Door kinderen langer te vervoeren in een autostoel met rugleuning worden kinderen veiliger vervoerd. De nieuwe regels worden eind 2016 van kracht.

Bron: Consumentenbond

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

3 Reacties op Let op: nieuwe regels voor zitverhogers!

 1. Babypark schreef:

  Hallo Gerben, u kunt een groep 2/3 autostoel voor kinderen van 15 t/m 36 kg gebruiken. Deze autostoel is geschikt voor kinderen tot 135 cm dus zo lang als een kindje een autostoel nodig heeft.

 2. Gerben schreef:

  Misschien is het handig om uit te leggen wat ‘we’ (ouders) nu moeten doen. Met name de groep kinderen tussen 15-22kg mag blijkbaar niet meer op een zitverhoger. Moeten die in de groep I stoeltjes blijven zitten tot ze 22kg wegen?

  Of wordt hier bedoeld de zitverhoger zonder rugleuning?

  Kortom, dit artikel roept vragen op.

 3. Marco schreef:

  Ok ben het er mee eens qua veiligheid maar moeten deze zitjes dan ook beschikken over eigen veiligheidsgordels of mogen die van de auto ook gebruikt worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *