MENU

Reacties (0) Test & Onderzoek

Van houten kinderwagen naar statussymbool

Bron: Joolz

Een kinderwagen, je kunt er bij de geboorte van een kind bijna niet meer omheen. Het is één van de meest gebruikte vervoersmiddelen van baby’s. De kinderwagens hebben zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. In deze blog nemen we je mee naar het ontstaan van de kinderwagen en de ontwikkeling in de afgelopen eeuwen. Kijk je met ons mee?

De allereerste kinderwagens

Voor 1840 hadden mensen niet de beschikking over een kinderwagen. Mensen moesten creatief zijn en vaak werd een draagdoek op de rug gebruikt om een baby te vervoeren. Gaandeweg de negentiende eeuw kwamen er steeds meer eenvoudige trekkarren en wagentjes waarmee ouders hun kinderen gingen vervoeren. In 1840 werd er in Engeland de eerste fabriek geopend die zich speciaal ging richten op het produceren van de eerste kinderwagen: een driewielige, houten trekkar met een handgreep aan de achterzijde.

Gaandeweg de negentiende eeuw werden kinderwagens steeds populairder. Bij de elite werden de baby’s vaak door dienstmeiden vervoerd met een driewieler. De kinderwagen ontwikkelde zich ook meer en meer. Zo kwamen er kinderwagens met 4 wielen, werd er steeds vaker een kap over de kinderwagen geplaatst en kreeg de kinderwagen metalen wielen. Ook werd de ‘sportkar’ geïntroduceerd. Dit was een houten kar op 2 wieltjes. Zo kwam er ook een kinderwagen die betaalbaar was voor het ‘gewone volk’. Alle kinderwagens hadden een donkere kleur, mede omdat de meeste kinderwagens van hout waren.

Één van de allereerste kinderwagens

Één van de allereerste kinderwagens

Meer nadruk op design & comfort

Mede door de intrede van de industrialisatie wordt aan het begin van de twintigste eeuw de kinderwagen steeds luxer. De ondergrond voor het kindje wordt steeds comfortabeler en er worden ook kinderwagens geproduceerd in lichtere kleuren. Ook worden er steeds meer kinderwagens gemaakt van andere materialen, zoals koper, nikkel en chroom. Wel blijven de wielen van de kinderwagen nog steeds groot en oncomfortabel.

De ontwikkeling van de kinderwagen zet zich pas echt door na de tweede wereldoorlog. Zo komen er kinderwagens met rubberbanden en wordt er steeds meer nadruk gelegd op het design en comfort voor de baby. De kinderwagen wordt meer en meer een statussymbool. In de jaren 60 komen er stijlvolle kinderwagens op de markt met afneembare onderdelen. Ook komen er steeds meer fabrikanten op de markt die elkaar probeerden af te troeven door het introduceren van innovatieve en luxe kinderwagens.

Ermee gezien willen worden

Vanaf het begin van de 21ste eeuw komt de nadruk bij het produceren van kinderwagens steeds meer te liggen op het gebruik van hoogwaardige materialen. Daarnaast wordt comfort, veiligheid, gebruiksgemak en het aanbod van accessoires steeds belangrijker. Een kinderwagen is een product waar je mee gezien wilt worden.

Hoe zag jouw kinderwagen eruit en hoe verschilt deze met de kinderwagens van nu? Laat het ons weten!

Kinderwagen in de 21e eeuw

De kinderwagen van nu.
Bron: Joolz

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *