MENU

Reacties (1) Lifestyle & Tips

Een week vol verrassingen uit het leven van een kraamverzorgster

vooroordelen tienermoeder

“Ze is 16 jaar, een tienermoeder dus” klinkt het aan de andere kant van de telefoon. Ik ben klaar om een nieuwe werkweek te beginnen en krijg van kantoor een nieuw gezin door. 16 jaar dus, net bevallen van haar eerste kind. Ze wonen bij de oma van het net geboren meisje in huis. Ik kleed me om en stap met gedachtes vol vooroordelen de auto in. Ik bel aan en een mevrouw doet open. Ze is ongeveer een jaar of 10 ouder dan ik. Ik stel me voor en feliciteer haar met de geboorte van Lotte. Ze geeft aan de oma van Lotte te zijn. “Loop maar naar boven, je ziet vanzelf waar je zijn moet” klinkt het onder aan de trap.

De kennismaking

Boven aangekomen zie ik een meisje op een bed zitten. Ze heeft een lief knap babymeisje in haar armen. Mama Vivian straalt van geluk. “Wat is ze mooi he?” verzucht ze. Ik ga zitten en vraag haar naar de bevalling. Die was kort maar heftig. Alles is goed gegaan en baby Lotte doet het goed! Ze drinkt goed aan de borst. Ha! Die had ik niet zien aankomen. De meeste tienermoeders kiezen voor de fles. Daar is niks mis mee, het valt alleen op.
Vivian vertelt over haar zwangerschap. Deze was niet gepland maar na de eerste schok wel zeer welkom. Ze vertelt over hoe ze bij 17 weken al wisten dat ze een meisje zouden krijgen. En over haar vriend die nu een broodje carpaccio aan het halen is, want dat heeft ze wel gemist in de zwangerschap.

Goed voorbereid

Ik kijk om me heen en zie een keurig ingerichte kamer. Een tweepersoonsbed, een ledikant en een commode voor Lotte. Het badje staat in de badkamer, de kinderwagen staat beneden. Een borstkolf staat klaar. Ik zie zelfs al de vitamine K en D staan. Alle belangrijke dingen zijn aanwezig. Vivian heeft een lijst gemaakt met alles wat ze in huis hebben. Of ik deze wil doorlezen en wil aangeven of ze iets vergeten zijn. Verrassend genoeg blijkt de lijst zeer compleet, wat goed! Weer een voordeel gesneuveld.

Ik zou willen dat iedere 30 plusser hun zaakjes net zo goed voor elkaar heeft als zij.

Alle vooroordelen verdwijnen

Vivian zit nog op school, ze wil graag verpleegkundige worden. Haar vriend is 23 jaar en heeft een fulltime baan. Ze wonen samen bij de ouders van Vivian maar als het goed is krijgen ze binnenkort hun eigen appartementje.
Vivian vertelt en ik luister. Ik ben vooral verbaasd. Voor mij zit een meisje van 16 die haar zaakjes bijzonder goed voor elkaar heeft. Ze klinkt zelfverzekerd, praat vol liefde over haar dochter en vriend. Kijkt vol goede moed naar de toekomst. En elk vooroordeel wat ik had over tienermoeders verdwijnt. Ja ze is jong en nee, op je 16de een kindje krijgen is niet het meest handige. Maar deze 2 mensen hebben een weloverwogen keuze gemaakt en bewust gekozen voor Lotte.

Toekomst

Na 8 dagen sluit ik het kraambed af. Wat een mooie bijzondere week was dit. Vivian heeft me een weekje laten meekijken in hun leven. Ze heeft me laten zien hoe goed zij Lotte verzorgen, die overigens al boven geboortegewicht zit! En vooral: ze accepteren hulp. Mijn hulp, van hun ouders en het consultatiebureau. Ze heeft me zoveel geleerd deze week. Alle vooroordelen over tienermoeders heeft ze weggenomen. Ze is dan misschien wel 16 jaar maar ik zou willen dat iedere 30 plusser hun zaakjes net zo goed voor elkaar heeft als zij. Ze komen er wel, Lotte krijgt een mooie toekomst!

De namen zijn fictief, net zoals de hele geschetste situatie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

1 Reactie op Een week vol verrassingen uit het leven van een kraamverzorgster

  1. Fransien schreef:

    Mooi verhaal Cindy. En klopt kraamzorg is super mooi en belangrijk dat het er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *