MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Dit moet je weten over het kraampakket!

kraampakket

Tijdens je zwangerschap krijg je in de meeste gevallen van je zorgverzekeraar een kraampakket toegestuurd. Voor veel vrouwen is dit wel even schrikken. ‘Heb ik echt al die kraamverbanden nodig?’ ‘Wat zijn die kraamverbanden groot!’ ‘Waarom zitten er gaasjes in het kraampakket?’ In deze blog neemt kraamverzorgende Cindy het kraampakket even met door zodat jij precies weet waar alles voor dient.

Derde trimester

De meeste zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket en sturen deze in het derde trimester van je zwangerschap naar je toe. Wordt het kraampakket niet vergoed door je zorgverzekeraar? Dan kun je een kraampakket ook online bestellen. In dit kraampakket zitten allerlei benodigdheden die de verloskundige en de kraamverzorgende nodig hebben tijdens de bevalling en kraamweek. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige bijvoorbeeld onderleggers en gaasjes nodig. De alcohol, watten en het kraamverband zijn voor de kraamweek.

kraampakket

Inhoud van het kraampakket

Wat zit er allemaal in een kraampakket? De inhoud kan per zorgverzekeraar wisselen, maar over het algemeen zit er dit allemaal in:

 • Matrasbeschermer: Om je matras te beschermen voor en tijdens de bevalling
 • Steriele navelklem: Deze zet de verloskundige na de geboorte van je kindje op de navelstreng en valt er meestal tussen de zesde en twaalfde dag af
 • Hygiënische handgel: Hiermee kan je makkelijk je handen wassen voor je je kindje gaat verzorgen
 • Alcohol: Hiermee maak je met wat watten na ieder gebruik de thermometer schoon
 • Verbandwatten: Zie alcohol
 • Inlegverband: Hiermee vang je het ergste bloedverlies tijdens de eerste dagen na de bevalling mee op
 • Kraamverband: Dit gebruik je zodra je het inlegverband niet meer nodig hebt. Kraamverband is iets dunner als inlegverband.
 • Damesverband: de volgende stap op kraamverband. Dit is namelijk weer iets dunner. Ik adviseer om niet meteen normaal maandverband te gebruiken. Zeker als je hechtingen hebt kan gewoon maandverband gaan broeien.
 • Onderleggers: Onderleggers worden tijdens de bevalling al onder je billen gelegd zodat je bed zo schoon mogelijk blijft. Tijdens de kraamweek gebruiken we ze ook als we je hechtingen willen controleren.
 • Kraammatras: Deze kan je tijdens de laatste weken van je zwangerschap al onder je molton leggen. Mochten je vliezen ’s nachts gaan breken dan blijft je matras droog en schoon
 • Wondcompressen 8,5 bij 5 cm: deze gebruikt de verloskundige bij medische ingrepen, bijvoorbeeld het steriel afdekken van een wond
 • Steriele gaasjes 10 bij 10 cm: Hetzelfde als de wondcompressen. Steriele gaasjes gebruiken we ook weleens bij de verzorging van de navel van je pasgeboren kindje
 • Luiertape: Oorspronkelijk bedoeld om de eerste luiers mee vast te zetten. Nu gebruiken we het eigenlijk haast niet meer. Soms is het nog wel handig om een stukje luiertape te plakken en daar de datum en aantal cc’s op te schrijven voor als je bijvoorbeeld borstvoeding wil bewaren in de koelkast of vriezer.
 • Stretchbroekjes: Deze (niet zo charmante, maar o zo fijne broekjes 😉 ) draag je de eerste dagen na je bevalling. Ze zorgen ervoor dat het kraamverband op z’n plek blijft zitten. Het stretchbroekje is zo gemaakt dat het niet te strak zit.

Wat te doen met het kraampakket?

Het beste kan je je kraampakket bewaren in de doos waarin deze geleverd is, op je eigen slaapkamer of op de babykamer. Op het moment dat de verloskundige de spullen nodig heeft kan zij makkelijker alles vinden dan wanneer je alles in een kast hebt gelegd.

Na de kraamweek

Na je kraamweek heb je vaak nog wel wat van het kraampakket over. Je kunt dit eventueel bewaren voor als er nog een kindje komt. Of misschien wil je het aan een zus/vriendin/nichtje geven die ook binnenkort gaat bevallen? Je kunt de overgebleven spullen ook doneren aan stichting Baby Hope. Zij zorgen ervoor dat alle ongebruikte spullen uit het kraampakket naar kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa gaan. Zo kunnen de verloskundigen daar ook gebruik maken van goede spullen. Vraag je verloskundige of kraamverzorgende voor meer informatie!

Ik hoor vaak dat vrouwen een beetje schrikken als ze het kraampakket open maken. De kraamverbanden zijn toch even iets anders als de gewone maandverbanden. En die netbroekjes zien er ook een beetje vreemd uit… 😉 Wat was jouw reactie toen je het kraampakket zag?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *