MENU

Reacties (0) Nieuws

Dit moet je weten over de i-Size norm voor autostoelen

i-size
Bron: Maxi-Cosi

Ben je op zoek naar een autostoel? Dan heb je vast de term i-Size voorbij horen komen. i-Size is de naam van de nieuwe wetgeving voor autostoeltjes. Er zullen steeds meer i-Size autostoelen op de markt komen omdat deze strenger getest en dus veiliger zijn. Autostoelen die voldoen aan de huidige ECE R44/04 norm mogen nog wel gebruikt worden. Er zijn drie belangrijke verschillen tussen de ECE R44/04 en de i-Size wetgeving. Kijk maar mee:

1. Extra streng getest (ook met zijwaartse botsing)
De autostoelen die voldoen aan de i-Size wetgeving zijn zowel bij een voorwaartse- als achterwaartse botsing getest, maar ook bij een zijwaartse botsing. Cijfers wijzen namelijk uit dat er veel botsingen zijn vanaf één van de zijkanten van de auto. Bij de huidige wetgeving werden autostoelen hier niet op dit onderdeel getest. De bescherming bij een zijwaartse botsing krijgt het kindje door extra stevige en zachte zijkanten in de autostoel.

2. Verplicht installatie met Isofix
Het tweede verschil tussen i-Size autostoelen en autostoelen volgens de huidige norm, is de bevestiging in de auto. De autostoelen die voldoen aan de i-Size norm worden namelijk altijd bevestigd met Isofix. Aan de achterkant van deze autostoelen zitten Isofix-haken waarmee je de autostoel eenvoudig rotsvast kunt bevestigen aan het chassis van de auto. Dit betekent dat de bevestiging steviger is omdat een autostoel bij bevestiging met de autogordel altijd enkele centimeters speling hebben.

3. Langer achterwaarts vervoeren
Bij de huidige wetgeving was het verplicht om het kindje tot minstens 9 kg, dus tot ongeveer een jaar, achterwaarts te vervoeren. Bij de i-Size wetgeving moet het kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden. Dit is ingesteld omdat vanaf 15 maanden de nek van het kindje steviger is en daarmee het hoofdje, een groot gedeelte van het gewicht van je kindje, beter opgevangen kan worden.

Wil je nog meer uitleg horen over de i-Size wetgeving? Kijk dan de video hieronder waarin onze productspecialist Gerhard alles uitlegt over i-Size autostoelen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *