MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

De voor- en nadelen van borstvoeding en flesvoeding

borstvoeding flesvoeding
Bron: Medela

Twijfel jij ook of je je kindje straks borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? In deze blog hebben we alle voordelen en nadelen van zowel borstvoeding als flesvoeding voor je op een rijtje gezet. Lees maar snel verder.

Borstvoeding of flesvoeding?

Wanneer je kindje geboren wordt is er maar één soort voeding waar je kindje echt behoefte aan heeft, melk. Maar er zijn wel meerdere manieren om deze melk aan je kindje te géven. Je kunt namelijk kiezen voor borstvoeding of voor flesvoeding. Borstvoeding is een natuurlijke vorm van het voeden van je kindje waarbij de moeder haar kindje aan de borst legt om hem/haar moedermelk te geven. Flesvoeding is voeding waarbij melk wordt gekocht en deze wordt opgewarmd en vervolgens door middel van een fles wordt gegeven aan je kindje.

Medische keuze

Op medisch gebied is er een verschil te maken tussen borstvoeding en flesvoeding wat betreft de samenstelling van de voeding. Borstvoeding past zich namelijk voortdurend aan de behoefte van het kindje aan. In flesvoedingen zitten veel voedingsstoffen die je kindje nodig heeft en er zijn veel varianten van flesvoeding zodat er altijd een voeding is die past bij de behoefte van je kindje. Borstvoeding daarentegen beschermt je kindje tegen ziekten en kan je helpen om als moeder weer op het juiste gewicht te komen.

Praktische keuze

Zowel aan het geven van borstvoeding als aan het geven van flesvoeding zitten praktische voor- en nadelen. Borstvoeding zorgt ervoor dat je als moeder altijd melk bij je draagt wat vaak genoeg is voor je kindje. Daarnaast is het ook nog eens op goede temperatuur. Wat dat betreft dus praktisch. De minder praktische kant is dat wanneer je zelf als moeder weg gaat zonder je kindje, je in sommige gevallen eerst moet kolven om je kindje toch de moedermelk te kunnen geven. Een voordeel van flesvoeding is dat ook anderen je kindje even de fles kunnen geven. Hierbij kun je denken aan de vader van het kindje die dan ook een (nacht)voeding kan geven. Nadelen van flesvoeding zijn dat de voeding veel kost en dat je er altijd voor moet zorgen dat de melk op de juist temperatuur is, waar je ook bent.

Persoonlijke keuze

Of je als moeder wel of niet bereid bent om borstvoeding te geven heeft veel te maken met je emotie over dit onderwerp. Misschien vindt je het maar veel gedoe om er voortdurend rekening mee te houden dat je makkelijke kleding aan moet trekken om je kindje te kunnen voeden. Of wellicht vind je het juist een hele mooie en emotionele belevenis. Voor ieder is dit persoonlijk en wat betreft de emotionele keuze kan niemand je echt goed adviseren. Ook kan het voorkomen dat je als moeder geen borstvoeding kan geven. Hopelijk heb je door deze blog helder op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van zowel borstvoeding als flesvoeding. Het is nu de keus aan jou als moeder (en natuurlijk een beetje aan de vader) om te bepalen of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven.

Gaat jou voorkeur uit naar borstvoeding of naar flesvoeding?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *