MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Co sleeper, wieg of ledikant: waar slaapt jouw newborn?

co-sleeper
Bron: Chicco

Waarschijnlijk heb je er tijdens je zwangerschap al veel over nagedacht; waar gaat je kindje slapen als het eenmaal geboren is? Er is niet direct te zeggen wat het beste is. Dit ligt namelijk ook aan hoe je er zelf in staat. En wat je je tijdens je zwangerschap bedenkt, het verloopt na de geboorte misschien wel heel anders. In deze blog lees je over de verschillende mogelijkheden om je baby te laten slapen.

Co sleeper

Een co sleeper is een wieg waarvan je een zijkant weg kunt halen en zo aan je eigen bed kunt bevestigen. Je kindje ligt dan lekker dicht bij je. Mocht hij/zij wat onrustig zijn, kun je er makkelijk met je hand bij om te sussen. Je kindje voelt dat mama of papa er is en zal zo eerder zijn rust weer terug vinden. Is het tijd om te voeden? Dan kun je je kindje eenvoudig vanuit de co sleeper op je eigen matras schuiven. Een co sleeper heeft een eigen matrasje, lakentje en dekentje. Hierdoor is het een volkomen veilige manier van slapen. Je kindje leert alleen te slapen, maar is toch heel dicht bij mama en papa. Voordeel van op dezelfde kamer slapen als je kindje is ook dat je hongersignalen sneller waarneemt. De 1e hongersignalen zijn smakken en op de handjes sabbelen en daarna komt pas huilen. Als je kindje bij je in de buurt ligt, neem je deze signalen dus sneller waar en dit heeft weer een positief effect op de voedingsbehoeften van je kindje.

Wieg op ouderslaapkamer

Je kunt er ook voor kiezen om een wiegje op je slaapkamer te zetten. Dit heeft grotendeels dezelfde positieve effecten als een co-sleeper. Vaak komen wij in gezinnen wiegjes tegen die al tientallen jaren in de familie zijn. Hoe leuk is het als papa of mama of zelfs opa of oma nog in dat zelfde wiegje heeft gelegen? Belangrijk is dat zo’n wiegje wel aan de hedendaagse eisen voldoet. Denk hierbij aan een goed matras en spijlen die niet te ver uit elkaar liggen.

Wieg/ledikant op de babykamer

Je kunt natuurlijk je redenen hebben om je kindje (vanaf de geboorte) op zijn of haar eigen kamer te leggen. In plaats van meteen het ledikant in gebruik te nemen, zou je ook hier kunnen kiezen voor een wiegje; klein en knus en makkelijker warm te houden. Slaapt je kindje wel in een ledikant, dan maak je dit zo kort mogelijk op. Je kindje ligt onderin het ledikant. Een goede leidraad hierbij is dat de voetjes ongeveer een handbreedte van het voeteneind af liggen.

Veilig slapen

In wat voor bed je kindje ook slaapt, belangrijk blijft natuurlijk altijd dat het veilig is. Gebruik daarom altijd een lakentje en dekentje en tot je baby 2 jaar oud is zeker geen dekbed en kussen. Let ook op met knuffels. Voordat je het weet, wordt je kindje beweeglijker en gaat hij in het rond grijpen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus nogal wat opties waar je uit kunt kiezen. Denk er rustig over na en weeg voor jezelf de voors en tegens af. Natuurlijk kun je tijdens je intakegesprek/ huisbezoek van de kraamzorgorganisatie ook om advies vragen. En op het moment dat je kindje geboren is, is er natuurlijk de kraamverzorgende die met alle liefde en plezier je vragen hierover beantwoordt.

Dit blogartikel is geschreven door Francis van den Eijnde. Zij is kraamverzorgende bij Kraamzorg VDA in Eindhoven.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *