MENU

Reacties (0) Babynamen, Lifestyle & Tips

Je baby vernoemen? Bekijk deze tips!

Vernoemen
Bron: Medela

Het kiezen van een babynaam voor je kindje is een bijzondere taak. Veel ouders kiezen dan ook voor een babynaam met een mooie betekenis of willen hun kindje vernoemen naar iemand die veel voor hen betekend heeft. In deze blog zetten we verschillende mogelijkheden om je kindje te vernoemen op een rijtje. Lees snel verder en kijk of je wat met deze tips kunt.

Traditioneel

De meest voor de hand liggende optie om je kindje te vernoemen is door je kindje te vernoemen naar je (schoon)ouders, de opa en oma van de baby. Je kunt je kindje exact dezelfde naam geven maar je kunt er ook voor kiezen om je kindje alleen in zijn tweede (of derde/vierde) naam te vernoemen naar je (schoon)ouders.

Eerbetoon

Wanneer er een geliefde is overleden tijdens de zwangerschap of kort daarvoor wordt er vaak voor gekozen om de baby te vernoemen naar de overleden geliefde. Dit is een mooi eerbetoon aan de persoon die veel voor jullie betekent heeft. Soms wordt een kindje ook vernoemd naar een overleden broer of zus van de baby. Het kan ook een mooi gebaar zijn om de baby na een miskraam of een overlijden van een geliefde een naam met een passende betekenis te geven. Zo betekent de naam Zoë bijvoorbeeld “leven”.

Iemand die veel voor je betekent

De bovenstaande opties zijn redelijk voor de hand liggend. Soms kan het zijn dat je een heel bijzondere band hebt met je eigen broer of zus. Hoe mooi is dan om je kindje naar zijn oom of tante te vernoemen? Het kan ook een mooi gebaar zijn om in de babynaam te verwijzen naar een goede vriend(in). Ben jij ervan overtuigd dat jouw kindje een geweldige papa of mama krijgt in je partner? Dan kun je je kindje natuurlijk ook gewoon naar jezelf vernoemen.

Knutselen met letters

Het kan voorkomen dat enkele generaties achter elkaar namen dragen met bijvoorbeeld vier letters. Hoe leuk is dan als jouw kindje ook een naam heeft met evenveel letters als zijn vader, opa en overgrootvader? In andere gevallen kun je hele leuke namen maken met samengevoegde letters. Heten jullie ouders bijvoorbeeld Freek, Ina, Evert en Nelly dan kun je daar de meisjesnaam Fien van maken.

Bekende Nederlanders, sporters, muzikanten en bands

Ben jij fan van een muzikant/band, een bepaalde sporter/sportclub of een andere bekende Nederlander? Dan kun je dit laten zien in de babynaam die je kiest voor je kindje. Omdat je nog niet kunt weten of jouw kindje deze passie met jou zal delen kun je overwegen om deze vernoeming eventueel in de tweede (of derde/vierde) naam van je kindje te gebruiken.

Films, boeken en series

Acteurs en actrices in films en series zijn vaak een inspiratiebron voor aanstaande ouders als het gaat om het kiezen van een babynaam. In de aftiteling van een film of serie komen tenslotte heel wat namen voorbij! Ook de namen van hoofdpersonen uit boeken of de namen van schrijvers van boeken of dichtbundels worden vaak gebruikt als babynaam.

Bijzondere plaats

Niet alle plaatsnamen zijn geschikt om te gebruiken als roepnaam, maar soms kan een plaatsnaam een mooie manier zijn om een babynaam een bijzondere betekenis te geven. Stel dat een bepaalde stad of streek voor jullie een heel bijzondere plaats is omdat het je herinnert aan een mooie vakantie samen, een onvergetelijke studententijd of misschien wel de plek waar je kindje is verwekt, dan wordt de naam van je kindje heel bijzonder en persoonlijk wanneer je kiest voor die bewuste plaatsnaam als naam voor je kindje.

Wil jij jouw kindje ook graag vernoemen?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *