MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Alles wat jij moet weten over de wijzigingen rondom zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Per 1 januari 2015 zijn er een aantal nieuwe regels ingegaan omtrent de verlofregelingen rondom het ouderschap. Nu komt het nog regelmatig voor dat ouders minder werken dan zou kunnen of hun baan zelfs helemaal opzeggen. Deze nieuwe regels maken het voor ouders gemakkelijker om het ouderschap te combineren met hun baan.

Voor moeders

Soms moet je kindje na de geboorte langdurig in het ziekenhuis blijven omdat het bijvoorbeeld te vroeg geboren is. Natuurlijk wil je dan graag zoveel mogelijk bij je kindje zijn. Gelukkig zijn de regels rondom het bevallingsverlof in dit geval uitgebreid. Je hebt nu recht op tien weken zwangerschapsverlof vanaf het moment dat je kindje thuis komt.

Als jij dat wil mag je je zwangerschapsverlof vanaf de zesde week na de bevalling in deeltijd opnemen. Dit mag verspreid worden over een periode van maximaal 30 weken. Ben je zwanger van een meerling? Dan krijg je in de toekomst vier weken langer zwangerschapsverlof. Wanneer deze regeling in gaat is nog niet bekend.

& voor vaders

Als de moeder komt te overlijden tijdens de bevalling gaat het verlof over naar de vader. Zo kan het kind in ieder geval verzorgd worden door een ouder. Als vader had je al recht op twee dagen betaald kraamverlof. Maar twee dagen zijn natuurlijk erg weinig, het liefst wil je nog veel meer tijd met je kindje doorbrengen. Gelukkig kun je vanaf nu drie dagen extra kraamverlof opnemen. Deze dagen zijn onbetaald en mogen niet geweigerd worden door je werkgever. Zo kunnen ook de vaders optimaal genieten van de komst van het kleine wonder.

Ouderschapsverlof

Eerder moest je minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever voordat je recht had op ouderschapsverlof. Deze regeling is met ingang van dit jaar komen te vervallen. Ook is er meer vrijheid gekomen over de wijze waarop je je ouderschapsverlof op kunt nemen. Je hoeft het verlof niet meer perse in een bepaalde periode op te nemen volgens een vastgesteld schema. Dit biedt jou de vrijheid om het ouderschap te combineren met je baan op de manier hoe het jou uitkomt.

Aanpassen arbeidsduur

Samen met de wijzingen omtrent de verlofregelingen gelden er vanaf 1 januari 2015 ook andere regels als het gaat om het aanpassen van de arbeidsduur. Eerder mocht je één keer per twee jaar een wijzing doorgeven in het aantal uren dat je per week werkt. Nu mag dat eens per jaar en bij onvoorziene omstandigheden mag het ook tussendoor.

De overheid komt werkende ouders tegemoet met deze regelingen. Wil je meer weten over deze wijzigingen? Kijk dan eens op www.rijksoverheid.nl.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *