MENU

Reacties (2) Nieuws

83% van de kinderen wordt niet veilig vervoerd. En jouw kind?

Autostoelen
Bron: Maxi-Cosi

Dat veiligheid in de auto steeds belangrijker wordt, zal niemand verbazen. De wegen worden steeds drukker en voller met auto’s en vrachtverkeer. Maar dat het merendeel van de kinderen onveilig wordt vervoerd, zal wel veel mensen verbazen. VeiligheidNL heeft onderzoek gedaan en uit dit onderzoek komen schrikbarend hoge cijfers. In deze blog willen we het onderzoek wat in de schijnwerpers zetten en tips geven hoe je voor een veilige omgeving voor je kindje kunt zorgen in de auto.

Uitslag onderzoek VeiligheidNL

Organisatie VeiligheidNL heeft onderzoek gedaan onder 470 kinderen wat betreft het veilig vervoeren van kinderen. Uit dit onderzoek komt dat 83% van de kinderen tussen de 0 en 8 jaar onveilig wordt vervoerd. Dat komt voornamelijk omdat autostoelen waarin deze kinderen zitten niet op de juiste manier worden gebruikt. Ook wordt de autostoel zelf vaak niet goed bevestigd in de auto. Kinderen blijken daarbij vaak wel in een goede autostoel te zitten, echter gaat het vaak bij de installatie van de autostoel fout. 60% van deze onveilig vervoerde kinderen zit niet goed in de gordel omdat deze gedraaid is of omdat de gordel niet goed genoeg aangetrokken is.

Vervoerders vaak te onoplettend

De cijfers zijn schrikbarend, maar het ergste is dat 9 van de 10 bestuurders vaak geen weet hebben van deze onveilige situaties. Zij zijn ervan overtuigd dat het kindje veilig wordt vervoerd. Vooral de gordel goed aantrekken is belangrijk. Daarbij mag er maar maximaal 1 cm ruimte zijn tussen de gordel en het kindje ter hoogte van de borst.

Autostoelen

Tips voor het veilig vervoeren van je kindje

 • Installeer de autostoel altijd volgens de handleiding. Het is daarbij belangrijk dat de autogordels niet gedraaid zijn en dat ze goed zijn vastgeklikt.
 • Wanneer je isofix gebruikt is het belangrijk dat alle isofix-haken goed vastzitten. Bij een baby- en peuterautostoel is het derde bevestigingspunt ook erg belangrijk om te checken.
 • Het is van belang om de gordels van de autostoel zo aan te trekken dat er maximaal 1 cm ruimte tussen de gordel en het kindje zit ter hoogte van de borst.
 • Het is ook belangrijk om te letten op de hoogte van het harnasje. Daarbij geldt de regel, maximaal 2 vingers tussen het harnasje en de schouders van het kindje.
 • Ook voor een groep 2/3 autostoel is aan te raden om er één uit te kiezen met rugleuning, omdat dit een stuk veiliger is.

Advies van Babypark

Ben je op zoek naar een veilige autostoel of twijfel je of je de autostoel veilig hebt geïnstalleerd in de auto? Kom dan gerust langs in één van onze megastores. Wij leggen je graag uit hoe je je autostoel het beste kunt bevestigen in je auto.

Bron: VeiligheidNL/Taskforce Kinderveiligheid

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

2 Reacties op 83% van de kinderen wordt niet veilig vervoerd. En jouw kind?

 1. Babypark schreef:

  Beste Petra, bij de Mima iZi Go autostoel hoort deze base: https://www.babypark.nl/besafe-isofix-basis-izi-go.html en bij de Mima iZi Go Modular autostoel hoort deze base: https://www.babypark.nl/besafe-izi-modular-base.html

 2. Petra schreef:

  Welke base past op de Mima izi go autostoel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *