MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

6x wat je moet regelen voor je kindje na de geboorte

regelen na geboorte
Bron: Baby Anne-Cy

Tijdens de zwangerschap leef je helemaal toe naar de komst van je kindje. Daarvoor moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld de babyuitzet, zoals een babykamer en kinderwagen en alles wat daarbij hoort. Ook op je werk moet je je verlof regelen. Maar wellicht heb je nog niet nagedacht over wat je allemaal na de komst van je kindje moet regelen. In deze blog geven wij 6 tips voor wat je zoal moet regelen na de geboorte van je kindje.

1. Geboorteaangifte bij de burgerlijke stand

Het is bij bijna iedereen wel bekend dat wanneer je kindje geboren is, hij of zij aangegeven dient te worden bij de Burgerlijke Stand. Dit moet gewoonlijk binnen 3 dagen na geboorte gedaan worden, tenzij het in het weekend of het een feestdag is. Voor deze geboorteaangifte is een paspoort vereist van zowel de moeder als van degene die de aangifte doet. Wanneer je kindje in het geboorteregister is opgenomen krijgt het zelf ook een Burgerservicenummer.

2. Geboortekaartjes bestellen

Wanneer je kindje is geboren wil je dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk delen met familie en vrienden. Wellicht bel je je naaste familie en vrienden even op om het grote nieuws zo snel mogelijk te vertellen. Echter heb je vaak ook nog wat familieleden en vrienden die je het grote nieuws door middel van een geboortekaartje wilt vertellen. Nu je kindje geboren is weet je ook de datum, het gewicht en de tijd. Daarom is het nu de juiste tijd om de geboortekaartjes zo snel mogelijk te bestellen, zodat je kraamvisite wellicht nog in de kraamweek langs kan komen.

geboortekaartjes

3. Kinderbijslag aanvragen

Heb je je kindje ingeschreven bij de burgerlijke stand? Dan krijg je na 2-4 weken na deze geboorteaangifte als moeder bericht van de Sociale Verzekering over kinderbijslag. Deze kinderbijslag kun je dan zelf aanvragen met behulp van DigiD. Bij een tweede of volgende kindje gaat dit automatisch nadat je geboorteaangifte hebt gedaan.

4. Verzekeringen regelen

Wellicht wil je ook een verzekering afsluiten voor je kindje. Let op dat je dit doet binnen vier maanden na geboorte van je kindje. Wanneer je dit namelijk niet doet is het mogelijk dat de zorgverzekering bepaalde kosten van de zwangerschap of bevalling niet vergoed. Je kindje kan onder de zorgverzekering van de moeder of de vader vallen en krijgt dan ook automatisch de aanvullende verzekeringen erbij.

5. Oppas voor na je zwangerschapsverlof

Waarschijnlijk heb je voor de geboorte van je kindje al nagedacht hoeveel uur je na je zwangerschapsverlof wil blijven werken. Wellicht heb je dan ook al nagedacht over oppas zoals een gastouder, kinderopvang of eventuele opa’s en oma’s. Nu je weet wanneer je kindje echt geboren is weet je in de meeste gevallen ook wanneer je verlof eindigt. Het is dan wel zo handig om je oppas daarvan alvast op de hoogte te brengen.

regelen bij geboorte

6. Ouderschapsverlof

Vind je de tijd die je van de overheid krijgt als zwangerschapsverlof te kort? Dan kun je dit ook nog uitbreiden met ouderschapsverlof. Dit is echter in de meeste gevallen wel onbetaald verlof. Sommige werkgevers bieden wel een gedeeltelijk salaris in deze periode. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Zowel de vader als de moeder heeft recht op ouderschapsverlof.

Heb jij nog tips over wat er geregeld kan worden na de geboorte van je kindje?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *