MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

5x ideeën voor oppas voor je kindje

oppas
Bron: Mundo Melocotón

Je bent in verwachting van je kindje. Een super leuke tijd, maar er moet ook veel geregeld worden tijdens je zwangerschap. Zo is een vraag waar veel ouders-to-be over nadenken of, in veel gevallen de moeder, wil en kan blijven werken wanneer het kindje geboren is. Om te blijven werken is het wel noodzakelijk dat er een geschikte oppas voor je kindje wordt gezocht. Deze zoektocht begint meestal al in het beginstadium van je zwangerschap. Je gaat dan nadenken hoeveel dagen per week je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken. Daarvoor moet je natuurlijk wel oppas hebben. In deze blog vind je 5 verschillende mogelijkheden waar jij aan kunt denken als oppas voor je kindje.

Papadag

Wil je als moeder ook graag blijven werken, maar wil je liever niet iemand vragen om op jullie kindje te passen? Dan is een papadag wellicht een goed idee. Zo is de vader extra betrokken bij de opvoeding van jullie kindje en kun jij als moeder een dagje heerlijk werken. Vaak is de papadag een vaste dag in de week. Door een papadag te creëren zorg je ervoor dat je kindje zich altijd thuis voelt omdat hij/zij lekker thuis kan blijven en niet per se weg hoeft. Vraag bij het bedrijf waar de vader werkt na of er mogelijkheden zijn voor een papadag.

Opa’s en oma’s

Wordt een papadag lastig, of wil je graag meer dan één dag blijven werken? Gooi dan eens een balletje op bij de beide ouders, als je die nog mag hebben. Opa’s en oma’s vinden het vaak geweldig om op hun kleinkind te passen en hebben over het algemeen ook wat meer tijd. Wanneer opa’s en oma’s oppassen op hun kleinkind geeft dit het kind alsnog een gevoel van vertrouwdheid omdat opa en oma ook heel dicht bij je kindje staan. Je kunt er hierbij voor kiezen om te vragen of je (schoon)ouders bij jou aan huis komen of dat je je kindje de bewuste dag(en) naar je (schoon)ouders toe brengt. Het voordeel als je (schoon)ouders bij jou komen is dat je kindje gewoon thuis kan blijven en met zijn/haar eigen speelgoed kan spelen in een vertrouwde omgeving. Maar wellicht vindt je kindje het ook leuk een dagje of een aantal dagen bij opa en oma te zijn.

Vrienden

Is een papadag lastig en willen je (schoon)ouders liever geen vaste dag in de week oppassen? Kijk dan eens om je heen in je vriendengroep. Misschien heb jij wel vrienden met een kindje die ook graag willen blijven werken? Dan is het een goede oplossing om op elkaars kinderen te passen. Jij werkt een dagje en brengt je kindje bij vrienden en wanneer het dan de dag van je vrienden is om te werken, brengen zij hun kindje bij jou. Dat is goed opgelost!

Gastouder

Een gastouder is een officiële oppas voor je kindje. Een gastouder is eigenlijk een oppas in huiselijke sfeer. Hij/zij kan bij jou aan huis komen of je kunt je kindje bij een gastouder aan huis brengen. Gastouders hebben verschillende regels die bij de wet geregeld zijn zodat je kindje genoeg aandacht krijgt. Deze regels zijn bijvoorbeeld dat een gastouder maximaal 6 kinderen mag opvangen waaronder zijn/haar eigen kinderen onder de 10 jaar ook worden meegerekend. Gastouders moeten in het bezit zijn van een diploma, een KinderEHBO-certificaat en een Verklaring Omtrent het Gedrag. Een gastouder biedt meer individuele aandacht aan je kindje dan dat je kindje bij een kinderdagverblijf krijgt. Een nadeel van een gastouder vragen als oppas voor je kindje is dat jij of het gastouderbureau bij ziekte van de gastouder op zoek moet naar een andere opvang.

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf kan als oppas voor je kindje ook een optie zijn. Op een kinderdagverblijf kun je in bijna alle gevallen van maandag tot en met vrijdag terecht om je kindje te brengen. Er zijn verschillende pedagogische medewerkers aanwezig om je kindje de hele dag te verzorgen. Vaak wordt ervoor gezorgd dat je kindje gedurende de dag door één pedagogische medewerker wordt verzorgd. Zo bouwt je kindje een band op met deze medewerker. Ook krijgt je kindje een eigen slaapplaats. Een groot voordeel van een kinderdagverblijf is dat je kindje al op jonge leeftijd leert omgaan met andere kindjes. Of misschien vind jij een peuterspeelzaal wel een betere optie voor je kindje? Ook daar leert je kindje namelijk omgaan met andere kindjes.

Kiezen maar!

Zoals je in deze blog kunt lezen zijn er dus genoeg mogelijkheden voor oppas voor je (verwachte) kindje. De oppas die je kiest hang af van je financiële situatie en ook of je de mogelijkheid/de intentie hebt om je partner of (schoon)ouders te vragen. Ga dus op zoek naar de beste oplossing voor jullie situatie.

Welke oppas hebben jullie voor jullie kindje?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *