MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

10x doen tijdens je zwangerschapsverlof

zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof is de periode voor je bevalling waarin je niet meer hoeft te werken en je je kunt voorbereiden op de komst van je kindje. Sommigen hebben erg lang verlof omdat zij niet mogen of kunnen werken tijdens hun zwangerschap en andere hebben vanwege omstandigheden maar heel kort verlof. Ben je bang dan dat je tijd te kort komt tijdens je verlof of zie je er juist tegenop omdat je denkt je te gaan vervelen? In deze blog geven we je 10 tips voor wat je kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof.

1. Het geboortekaartje

Je zwangerschapsverlof is ideaal om de laatste dingetjes te regelen. Eén daarvan is het geboortekaartje. Bestel een proefdruk van jouw favoriete kaartje en bedenk of je er een geboortegedichtje op wilt zetten. Zorg ervoor dat je de enveloppen alvast in huis hebt. Je kunt dan namelijk nu alvast de adressen op de enveloppen schrijven en de postzegels erop plakken. Als je dit vast geregeld hebt kost het versturen van het geboortekaartje straks weinig tijd en moeite.

2. Babykleding wassen en sorteren

Waarschijnlijk heb je al heel wat babykleding voor je kindje verzameld. Tijd om alles te gaan wassen en netjes op te ruimen! Je kunt dan meteen een handig overzichtje maken van welke kleding je hebt in welke maat. Zorg ervoor dat je niet teveel kleding in de kleinste maatjes koopt, je kindje groeit als kool en zal het waarschijnlijk binnen enkele weken niet meer passen.

3. Winkelen

Mocht je nog energie genoeg hebben om een paar uurtjes te gaan winkelen dan is het leuk om nog even een rondje door de stad te doen. Zo niet, kun je natuurlijk ook altijd nog online de laatste spulletjes voor de babyuitzet verzamelen. Heb je een overzichtje gemaakt van de inhoud van de kledingkast van je kindje? Dan zie je gemakkelijk of en hoeveel kleding je kindje nog nodig heeft. Wil je ook iets voor jezelf kopen voor na de bevalling? Kies dan kleding die praktisch zit, ook wanneer je borstvoeding geeft of een keizersnede hebt gehad.

4. Bakken en koken

Heb je er wel eens over nagedacht om de traktatie voor het kraambezoek of de lekkernijen voor het kraamfeest al van tevoren te bakken? Veel alternatieven voor beschuit met muisjes kun je gemakkelijk een paar weken voor de uitgerekende datum maken en bewaren in de vriezer. Ook is het handig om alvast wat extra maaltijden te koken en in te vriezen. Zo heb je tijdens de kraamtijd snel een gezonde maaltijd op tafel staan.

5. Naar de kapper en / of schoonheidsspecialist

Behalve praktische zaken regelen voor de baby is het ook niet verkeerd om aan jezelf te denken. Breng tijdens je verlof daarom een bezoekje aan de kapper en / of schoonheidsspecialist. Leuk voor alle foto’s die straks gemaakt zullen worden!

6. Babyspullen in elkaar zetten

De grote items uit de babyuitzet heb je tegen de tijd dat je verlof begint waarschijnlijk al wel in huis staan. Tijd om alles in elkaar te gaan zetten! Door de box en de kinderwagen in elkaar te zetten wordt het idee dat de baby al bijna komt een stuk concreter. Probeer ook meteen even uit hoe je een autostoeltje in de auto moet installeren. Dat scheelt je straks een hoop gedoe wanneer je kleintje erin ligt!

7. Schoonmaken

De eerste weken nadat je kindje geboren is zullen er veel mensen op bezoek komen om jullie kindje te komen bewonderen. Dan is het natuurlijk wel fijn dat je huis er redelijk op orde uit ziet. Gelukkig zal de kraamhulp de meeste taken wel op zich nemen, maar het is voor jezelf wel fijn als je tijdens je verlof nog even wat klussen aan kunt pakken. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de keukenkastjes of het wassen van alle ramen. Wanneer je kindje er straks is zul je voor klussen als dit immers minder tijd hebben.

8. Slapen

Vergeet niet dat het ook heel belangrijk is om goed uit te rusten tijdens je zwangerschapsverlof. Slaap je ’s nachts minder goed door je dikke buik? Kruip dan gerust overdag nog even met een dekentje op de bank om wat bij te slapen. Als je al een ouder kindje rond hebt lopen kun je tijdens zijn middagslaapje zelf ook even een relax-momentje inlassen.

9. Quality time

Nog eventjes en je partner is niet alleen maar man of vrouw, maar ook papa of mama. Krijgt jouw kindje een broertje of zusje? Dan staat er voor hem of haar ook een nieuwe taak te wachten. Voordat het zover is het leuk om nog één keertje met je partner en/of kind erop uit te gaan voordat de baby komt. Dit kan een avondje uit eten zijn, maar ook eek weekendje weg. Zorg ervoor dat je niet te ver van huis gaat omdat je bevalling zou kunnen gaan beginnen.

10. Tijd voor jezelf

De bovenstaande lijst is natuurlijk niet bedoeld om jou stress te bezorgen. Denk tijdens je zwangerschapsverlof ook aan jezelf en neem de tijd om lekker niets te doen. Voor je het weet ligt er een baby’tje in je armen en zal je jouw agenda op het ritme van je kindje af moeten stemmen.

Wat deed jij tijdens je zwangerschapsverlof? Of wat ben jij van plan om te gaan doen als het zover is?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *