MENU

Reacties (0) Lifestyle & Tips

Zwanger en nu? Bekijk dit lijstje met 10 to do’s

Bron: Maxi-Cosi

Gefeliciteerd! Je bent zwanger! Een mooie zwangerschapstest heeft het inmiddels bevestigd, misschien wist je het zelf al omdat je je anders voelt als anders. En nu? Wat moet er allemaal gebeuren? Kraamverzorgende Cindy heeft een super handig ‘to do’ lijstje voor je gemaakt:

1. Ga het vieren!

Ja echt hoor, dit is zo’n groot nieuws, dat moet gevierd worden! Geen champagne opentrekken, want: zwanger! Er zijn anno 2016 goede alcoholvrije wijnen te vinden. En anders is een sapje ook best lekker. 😉

2. Start met vitamines

Oké, eigenlijk is dit stap nul. Het verstandigste is om voor je zwangerschap, dus tijdens je actieve kinderwens, foliumzuur te slikken. Dit kan een open ruggetje helpen voorkomen. Nam je deze vitamines nog niet, begin er dan zo snel mogelijk mee! Er zijn ook nog andere zwangerschapsvitamines en mineralen. Overleg even met je verloskundige of deze ook nodig zijn.

3. Afspraak maken met de verloskundige

Spannend, zo’n eerste bezoekje aan de verloskundige! Zij wil o.a. van je weten wanneer je laatste menstruatie was en hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet verplicht, maar misschien is het handig om je partner mee te nemen. Bij de intake vraagt de verloskundige namelijk ook naar zijn gezondheid en naar de gezondheid van jullie families.

4. Aanmelden voor kraamzorg

We adviseren je aan te melden voor de kraamzorg voordat je 12 weken zwanger bent. Dit om zeker te zijn van kraamzorg. In het laatste trimester van je zwangerschap neemt de kraamzorgorganisatie contact met je op voor de intake. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

5. Oriënteren op babykamer en kinderwagen

Hoewel het nog wel even duurt voor jullie kindje daadwerkelijk geboren gaat worden is het natuurlijk ontzettend leuk om alvast te gaan kijken welk babykamertje jullie leuk vinden. Of welke kinderwagen je graag wilt hebben. Het aanbod in babyspullen is groot dus laat je goed voorlichten in de winkel. Welke spullen je allemaal nog meer nodig hebt, lees je in deze uitzetlijst.

6. Geboortekaartjes regelen

Iets waar ik me destijds behoorlijk op verkeken heb: het geboortekaartje. Ik dacht: dat doen we wel even. Maar dat viel tegen! Boeken vol kaartjes hebben we gehaald bij de drukker. Tientallen websites afgespeurd voor hét geboortekaartje. En heb je het kaartje gevonden, dan mag je nog gaan nadenken over de tekst op het geboortekaartje. Hoewel ik me er aardig op verkeken had, vond ik het wel heel leuk om te doen. Zeker ook als het kaartje dan nagenoeg af is, en je ziet de naam van jullie kleine spruit daar staan. Dat maakt het allemaal net iets meer ‘echt’.

7. Maak iedere week/maand een foto

Als je in het begin van je zwangerschap iedere maand, en later eventueel iedere week een foto maakt, zie je je buik mooi groeien. Als jullie kindje geboren is ben je blij met deze foto’s, want het is dan zo ontzettend moeilijk om voor te stellen dat je baby in die buik verstopt heeft gezeten.

8. Weekendje weg

Probeer samen nog even een weekendje weg te gaan. Even lekker genieten van quality time samen. Hoe cliché ook, straks gaan jullie het een stuk drukker hebben en komt het er misschien niet zomaar van om even samen weg te gaan. Zit een weekendje weg er even niet in, samen een avond uit is ook erg fijn. Lekker uiteten, een filmpje kijken en even genieten!

9. Nadenken over de bevalling

De verloskundige gaat dit ook samen met jullie bespreken, maar op een bepaald moment moet je gaan nadenken over je bevalling. Waar wil je bevallen? Wie mag er allemaal bij zijn? Hoe sta je tegenover bevallen op een baarkruk? Of in bad? Samen met je partner kun je een bevallingsplan opstellen en de verloskundige helpt jullie hierbij. Kies je voor een thuisbevalling, zet dan voor de zekerheid toch een ‘vluchttas’ klaar. Mocht de bevalling anders lopen dan verwacht, dan hoef je je tas maar te pakken en kunnen jullie meteen naar het ziekenhuis. Denk ook aan volle accu’s van camera’s en telefoons!

10. Heel cliché: GENIET!

Probeer zoveel mogelijk te genieten! Van alle aandacht die je krijgt, dat getrappel in je buik (ja, ook dat pijnlijke getrap tegen je ribben 😉 )

Een zwangerschap is zo voorbij. Als je je positieve zwangerschapstest in handen hebt voelt het alsof je zeeën van tijd hebt. Voor je het weet is jullie baby geboren en begin je aan een hele mooie spannende nieuwe fase!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *