MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Wat is Isofix?

Isofix
Bron: Maxi-Cosi

Veel aanstaande ouders hebben nog nooit van de term ‘Isofix’ gehoord. Het is erg handig om te weten wat de eigenschappen van Isofix zijn voordat je een autostoeltje koopt. Daarom leggen wij in deze blog uit wat Isofix is en waar het voor dient.

Over Isofix

Isofix is een systeem waarmee je autostoeltjes in een auto kunt bevestigen. In de auto’s die voorzien zijn van Isofix vind je Isofix bevestigingsbeugels tussen de rugleuning en het zitgedeelte van de autostoel. De beugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto. Isofix autostoeltjes zijn voorzien van haken die je eenvoudig vast kunt klemmen aan de Isofix bevestigingsbeugels. Hoe dit er precies uitziet, zie je op onderstaande foto.

Isofix

Veiligheid

Doordat je het autostoeltje met behulp van de bevestigingsbeugels en de grijphaken met elkaar verbindt is het autostoeltje muurvast bevestigd. Zoals eerder vermeldt zijn de beugels namelijk verbonden met de carrosserie van de auto. Over het algemeen komen autostoeltjes met Isofix dan ook beter uit de veiligheidstesten dan autostoeltjes zonder Isofix.

Gebruiksgemak

Behalve dat het bevestigen van een autostoeltje met behulp van Isofix zeer veilig is, is het ook nog eens erg makkelijk. Ook wanneer je kindje niet in het autostoeltje zit staat het autostoeltje stevig vast op de achterbank. Handig wanneer je een keertje hard moet remmen!

Bevestigen met Isofix en/of autogordel

Wanneer een autostoeltje is bevestigd met Isofix heb je de 3-punts autogordel niet nodig om het autostoeltje te installeren. De 3-punts autogordel heb je in sommige gevallen wel nodig om je kindje veilig in de autostoel te laten zitten wanneer deze niet is voorzien van een veiligheidstuigje. Andere autostoeltjes kunnen zowel met Isofix als met de 3-punts autogordel worden bevestigd. Dit is een handige oplossing wanneer opa en oma bijvoorbeeld geen Isofix in de auto hebben maar wel gebruik willen maken van jullie autostoeltje met Isofix.

Isofix base

Isofix en een babyautostoeltje

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Dat is nog eens handig! In de meeste gevallen geeft een indicator met een lampje en een geluidje aan wanneer je het autostoeltje op de juiste manier hebt vastgeklikt. Een base ziet er ongeveer uit zoals op bovenstaande foto. De meeste bases zijn geschikt voor één model autostoel. In sommige gevallen kan het opvolgende autostoeltje die je nodig hebt wanneer je kindje groter wordt op dezelfde base worden bevestigd.

3 bevestigingspunten

Een Isofix autostoeltje maak je altijd met 3 punten vast aan de zitting van de auto. Dat doe je met de 2 bevestigingshaken en met behulp van een steunpoot of een Top Tether. Een steunpoot of Top Tether voorkomt dat het autostoeltje naar voren kan kantelen. Een steunpoot zie je op de bovenstaande afbeelding, een Top Tether is een haak die je vastmaakt op de daarvoor bestemde plek in je auto. Deze wordt aangegeven door middel van een afbeelding van een anker en zit bij iedere auto op een andere plek, bijvoorbeeld aan de achterkant van de zitting of in de kofferbak. Onze verkoopadviseurs helpen je graag met het uitzoeken van een autostoeltje dat geschikt is voor jouw auto.

Mocht je nog vragen hebben over Isofix dan kun je deze onder dit bericht in een reactie stellen. Eén van onze verkoopadviseurs zal jouw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Feedback