MENU

Reacties (0) Babyuitzet

Dragen met een draagdoek

Draagdoek
Bron: Ergobaby

Het dragen van je kindje heeft veel voordelen voor zowel jou als je kindje. Baby’s hebben veel behoefte aan huidcontact en willen graag zo dicht mogelijk bij papa en/of mama zijn. Omdat het praktisch onmogelijk is om je kindje de hele dag te dragen is een draagdoek een uitkomst. Met je kindje in een draagdoek kun je gaan en staan waar je maar wilt. Geen last van krappe gangpaden in de supermarkt waar de kinderwagen niet doorheen past en kun je zonder moeite samen met je kindje reizen met het openbaar vervoer. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die gedragen worden minder huilen en minder last hebben van krampjes.

Verschillende materialen

Er zijn geweven draagdoeken en tricot draagdoeken verkrijgbaar. Tricot draagdoeken voelen zacht aan en zijn rekbaar, ideaal voor kleine, pasgeboren baby’tjes. Wordt je kindje groter en zwaarder? Dan is een geweven draagdoek voor zowel het kind als de drager comfortabeler. Deze doek is een mix van katoen en linnen en voelt steviger aan. Hierdoor wordt het gewicht van je kindje beter verdeeld.

Draagdoek, Ringsling of Mei Tai

Naast de standaard draagdoeken (een rechte lap stof) zijn er ook Ringsling en Mei Tai draagsystemen. Een Ringsling is een draagdoek die met behulp van 2 ringen eenvoudig te verstellen is. Een Ringsling is ideaal voor dragen van je kindje op de heup, maar kan ook worden gebruikt voor buik- en rugdragen. Een Mei Tai is voorgevormd en daardoor gemakkelijker te knopen dan een traditionele draagdoek.

Kies de juiste maat

De ene draagdoek is verkrijgbaar in één standaard maat, maar sommige draagdoek zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Een grotere maat betekent een grotere lengte van de doek. De maat is gebaseerd op de maat bovenkleding van de persoon die draagt. Hoe groter de drager, hoe meer stof er nodig is om de doek goed te kunnen knopen. Wil je samen met je partner gebruik maken van dezelfde draagdoek? Houdt dan altijd de grootste maat aan. De kleinere persoon kan de doek desnoods een keer extra om zijn of haar middel knopen.

Maattabel draagdoek
Maat 5 = maat S of kleiner en is 4,20 meter lang
Maat 6 = maat M of L en is 4,70 meter lang
Maat 7 = maat XL of groter en is 5,20 meter lang

Hoe knoop je een draagdoek?

Het knopen van een draagdoek is niet moeilijk, maar je moet wel even de tijd nemen om de techniek onder de knie te krijgen. ByKay heeft een handige instructievideo voor het knopen van een draagdoek met een basistechniek gemaakt. Het lijkt misschien moeilijk, maar na een paar keer oefenen kun je het met je ogen dicht. Bij het oefenen is het handig om een pop te gebruiken in plaats van je kindje. Knoop je de draagdoek voor de eerste keer mét je kindje? Zorg dan dat er altijd iemand in de buurt is om eventueel te helpen.

Praktische tips voor het gebruik van een draagdoek

  • Ga nooit autorijden of fietsen met je kindje in een draagdoek maar gebruik hiervoor altijd een autostoeltje of een fietsstoeltje.
  • Ga je ergens heen met de auto en wil de op de plek van bestemming je kindje dragen? Knoop dan thuis de doek al om. Wanneer je op de plaats van bestemming aangekomen bent hoef je alleen je kindje nog in de doek te plaatsen.
  • Wil je wat meer ondersteuning bij het hoofdje van je kindje? Rol dan een spuugdoekje in de laag stof bij de nek van je kindje. Houdt hier tijdens het knopen al rekening mee zodat je wat extra stof overhoudt aan de bovenkant.
  • Als je je kindje op je buik draagt is het slim om niet te gaan koken of strijken.
  • Kleed jezelf en je kindje niet te warm aan als je je kindje draagt. Jullie warmen elkaar namelijk tijdens het dragen op met jullie lichaamswarmte.
  • Zorg ervoor dat je kindje altijd goed adem kan halen in de draagdoek en controleer regelmatig of dit nog steeds het geval is.

Wat is jouw praktische tip voor het gebruik van een draagdoek?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Feedback